De Werkgevers kennisbank bevat een overzicht van de voordelen en regelingen omtrent het aan slag helpen van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.
Sinds de invoering van de Participatiewet verschillen de situaties per gemeente, dus het is altijd aan te bevelen om voor elke gemeente de desbetreffende specifieke informatie en bronnen te raadplegen.
Loonkostensubsidie vanuit gemeente, hoe werkt het? Voor mensen die niet in staat zijn het wettelijk minimumloon te verdienen, kan de gemeente loonkostensubsidie verstrekken. De subsidie compenseert het verschil tussen de productiviteit van de werknemer en het wettelijk minimumloon. Komt de medewerker in aanmerking? Eerst stelt de gemeente vast of de werknemer tot deze doelgroep behoort.…
Participatiewet in het kort Met de Participatiewet is er een regeling gekomen voor mensen met een arbeidsbeperking. De Participatiewet vervangt de Wet werk en bijstand (Wwb), de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) en de Wajong. Het kabinet heeft met werkgevers- en werknemersorganisaties een Banenafspraak gemaakt. Heb je meer dan 25 werknemers in dienst? Dan ben je…
Voordelen van het in dienst nemen van een werknemer met een afstand tot de arbeidsmarkt samengevat Er is een groot aantal regelingen waarvan je als werkgever gebruik van kunt maken, wanneer je iemand op basis van de Banenafspraak en de Quotumwet in dienst wil nemen. Sinds de invoering van de Participatiewet verschillen de situaties per…
Een deel van de mensen met een beperking heeft extra begeleiding nodig op zijn werkplek om het werk optimaal uit te kunnen voeren. Jobcoaches geven dergelijke begeleiding. Een jobcoach ondersteunt de werknemer met een individueel trainings- of inwerkprogramma en systematische begeleiding bij het werk. De jobcoach zorgt ervoor dat de werknemer zijn taken zo zelfstandig…
In de Participatiewet is geregeld dat werknemers waarvoor u loonkostensubsidie ontvangt aanspraak kunnen maken op begeleiding op de werkplek. Om te zorgen dat de jobcoaching lijkt op die van het UWV is gemeenten aangeraden om de UWV-regels rond jobcoaching te volgen. Vraag bij het werkgeversservicepunt van de gemeente waar de werknemer woont hoe de jobcoaching…
U heeft de intentie een werknemer in dienst te nemen, maar twijfelt over diens geschiktheid voor de baan. In dat geval kan een proefplaatsing uitkomst bieden. De werknemer komt bij u werken, maar u hoeft nog geen loon te betalen. Zo’n proefplaatsing duurt in principe twee maanden, maar kan langer duren vanwege de beperkingen van…