Leren is veranderen

Je bent hier:

Er wordt bij het woord ‘leren’ gemakkelijk de associatie gelegd met school. Tuurlijk. Ook spreken we ook over een leven lang leren, dus als we niet meer naar school hoeven. Maar ook dan is het idee om opleidingen, cursussen, trainingen en scholen te bezoeken.

Voor mij is dat, met de essentie van leren voor ogen, veel te kort door de bocht. Leren is veel meer. Nog sterker, ik denk dat je de meeste dingen niet eens op school leert.

In de huidige maatschappij vinden wij scholing heel belangrijk. Er wordt ‘gegooid’ met diploma’s. Ouders dringen erop aan dat hun kinderen een zo hoog mogelijke opleiding volgen, omdat daar de kansen op succes worden verwacht. Het is de vraag of dat zo is. Maar kun je dan ook iets als je een diploma hebt?

Een klein voorbeeldje: kan iemand met een diploma tekstverwerken ook goed tekst verwerken? Nou in mijn ervaring; meestal niet. Als ik recente stukken tekst zie van iemand waar: geen tabstops zijn gebruikt, de uitlijning niet klopt en er spaties gebruikt worden om iets voor elkaar te krijgen, dan weet ik wel wat er geleerd is: helemaal niets. Een diploma is in zo’n geval waardeloos. ☹

Leren is veranderen

De monnik die de wereld introk om de wereld te verbeteren

Nog niet zo heel lang geleden was er een monnik met goede ideeën over hoe de wereld verbeterd kon worden. Hij trok over de wereld en gaf lezingen, seminars, sprak mensen aan en nog veel meer. Nadat vele jaren van zijn leven gedaan te hebben en overal geweest te zijn, kwam hij gefrustreerd terug. Er was in de wereld niets veranderd.

Teleurgesteld ging hij aan het werk met zijn eigen huisje en zijn eigen tuin. Alles werd netjes opgeruimd en mooi gemaakt. De tuin maakte hij op orde en hij creëerde een leuke moestuin, zodat hij milieuvriendelijk kon eten. Zijn straatje maakte hij schoon. Hij maakte praatjes met zijn buren, nodigde mensen uit voor een kopje thee en meer van dat soort dingen.

De mensen met wie hij contact had, vonden het leuk wat hij deed. Ook zij gingen hun eigen huis opknappen, ze vroegen om advies, hielpen hem en anderen in de tuin of bij het schoonmaken van de straat. En al heel snel veranderde het hele dorp en dat ging steeds verder.

Veranderingen beginnen dus niet bij de ander, maar altijd bij jezelf!

Wees de verandering die je in de wereld wilt zien gebeuren – Mahatma Gandi

Wat moet er gebeuren?

Mijn vorige blog ging over “Wij geven geen vis, maar leren vissen”. Dat is dus iets wat jezelf moet doen, dat vissen. Ook veranderen moet je zelf doen.

Veranderen is niet afhankelijk van omstandigheden. Het is niet afhankelijk van anderen. Nee nooit, want dan verandert er niets. Veranderen kun je alleen zelf. Je kunt het weer niet veranderen. Wel kun je je kleden op het weer, zodat je er beter mee om kunt gaan.

Weer terug naar leren

Hoe overtuig je mij nu dat je iets geleerd hebt? Nou, niet met een diploma of certificaat. En ook niet met een goed verhaal met uitleg en verklaringen. Nee, als je echt geleerd hebt, dan merk ik het wel. Dan zie ik dat je iets op een andere manier doet.

Je kunt ook uitleggen waarom het regent, waarom het waait of waarom het heet is. Dat is niet interessant voor de term ‘leren’. Wat wel interessant is, is wat je gaat doen. Hoe ga je er mee om? Wat heb je in het verleden niet zo handig gedaan en wat ga je doen om diezelfde fout te voorkomen? Dan ben je aan het leren.

Leer je dus op school? Nauwelijks. Ze kunnen kennis geven, principes duidelijk maken en instructies geven. Maar het toepassen is het echte leren en dat gaan anderen zien. Ik zie dat dan ook omdat je iets anders bent gaan doen, anders hebt aangepakt of anders reageert.

Dan heb je dus echt iets geleerd! 😊 En let op: dan krijg je ook resultaat. Dan krijg je verandering. Misschien wel de verandering die jij wilt?

Veel succes met leren. Laat dat zien!!!

Hans Mul
Opleidingscoach EEGA Plus