Leren vissen!
Ouders en begeleiders willen graag dat het goed gaat met hun kinderen of pupillen. Betrokken zijn bij elkaar en bij je medemens is heel belangrijk. Alleen samen met elkaar kunnen we de maatschappij zo ontwikkelen dat iedereen een bijdrage kan leveren. Een bijdrage naar vermogen leveren en meedoen in de maatschappij is belangrijk. Mensen zijn niet solitair en hebben elkaar nodig. Als er toch één ding is wat de COVID-19-pandemie duidelijk heeft gemaakt, dan is het dát wel.
In de maatschappij zoals deze zich nu ontwikkelt, lijkt het soms alsof alles kan. Webwinkels bieden alles aan en in reclames lijkt alles probleemloos voor het grijpen te liggen. Alles lijkt mogelijk en geld lijkt er in overvloed te zijn.
Daarnaast zie ik ook een toenemende tendens om niet zelf verantwoordelijkheid te nemen, maar om anderen aan te spreken. Of uit te leggen waarom het gaat zoals het gaat en vervolgens gewoon door te gaan zonder iets te veranderen. Of zeggen dat we het gaan veranderen, maar het ‘stiekem’ niet doen. We zien de voorbeelden in de dagelijkse praktijk in het nieuws. Dat heeft, in mijn lijn van werk, alles te maken met ‘leren vissen’.
Telefoontjes en ander contact met verwijzers/ouders
Regelmatig komen er telefoontjes en mailtjes binnen van betrokken verwijzers en ouders. Wij zijn daar eigenlijk best wel blij mee, ondanks dat het soms uitingen van frustratie, boosheid en onbegrip zijn.
We krijgen dan te horen wat we niet goed doen en wat wij wél moeten doen. Dit om te voorkomen dat onze deelnemers problemen krijgen, hun doel niet halen, frustraties oplopen en in de maatschappij niet datgene bereiken wat hen voor ogen staat. We vormen een belemmering, omdat we niet doen wat de ander vindt dat we moeten doen.
Het klink raar, maar ondanks dat dit soort contact veel tijd en moeite kost, is het heel belangrijk voor ons. Aan de ene kant om van te leren, maar aan de andere kant ook om uit te leggen wat wij doen. Bovendien zijn de mensen die contact opnemen betrokken bij de deelnemer én belangrijke influencers voor de deelnemer.
Wat moet er gebeuren?
Vaak willen de mensen die contact zoeken met een klacht op de een of andere manier dat de ander, wij dus, iets gaat doen. Maar als dat waar is en als dat lukt bij EEGA Plus, dan verandert er niets bij de deelnemer. Dan heeft de organisatie, EEGA Plus, geleerd hoe ze het voor de deelnemer moeten doen en gaat de deelnemer onveranderd verder. Hij heeft weer zijn vis en als hij weer honger krijgt, dan moeten anderen weer iets doen om vis te leveren. Althans zo lijkt het te werken.
Dat is niet de visie van EEGA Plus. Je moet leren vissen om je eigen ‘honger’ op te lossen. In de wereld van autisme werken beeldspraken vaak niet, dus daarom ook maar een keer direct: als je iets wil, dan moet je daar zelf iets voor doen. Doe je dat niet, dan gebeurt er wat er steeds gebeurd is en veranderd er niets. Er treedt een herhaling van stappen op met een voorspelbaar resultaat zonder verandering.
De oplossing zit, in de visie van EEGA Plus, in dingen anders doen. Leren dus.
Leren!
Leren is een lastig proces. Hoe leren mensen te veranderen? Ik kan wel zeggen hoe het niet werkt. Door alles te doen zoals het altijd gedaan is, brengt het geen verandering. Als je dat wil, want dat is een keuze, kun je beter niet in traject gaan bij EEGA Plus.
Leren doe je door je zintuigen in te zetten. Te luisteren naar wat anderen zeggen en daar dan iets mee doen. Te zien hoe anderen het doen en dat dan na te doen. Het werk ook echt te gaan doen: aan te raken met je handen en uit te voeren, om zo te ervaren wat het is. Proeven… Ja, misschien wel in de keuken door te proeven wat je zelf gemaakt hebt. Hoe leuk het kan zijn om te genieten van je eigen werk?
Veranderen doe je niet door erover na te blijven denken. Dat brengt niets. Ook het bij anderen neerleggen werkt niet en zeker niet op de lange termijn.
Leren, veranderen, is niet praten maar doen.
Maar anderen kunnen je wel helpen. Helpen bij het vinden van goede woorden om te gebruiken, helpen bij het maken van een planning en helpen om je dingen uit te leggen. Hulp is er in vele vormen. Mensen zijn toch niet solitair, dus vraag om hulp. EEGA Plus kan heel veel hulp bieden.
Leren op alle gebieden waarin een werknemer duurzaam moet leren functioneren. Dat is op het gebied van kennis (diploma’s certificaten), vaardigheid (stage) én gedrag!
Dus…
We zijn dus best wel blij met die telefoontje en die contactmomenten. Het geeft ons de gelegenheid om af te stemmen met andere belangrijke mensen rondom het traject van de deelnemer. Daarnaast biedt het ook de kans om uit te leggen wat wij eigenlijk echt doen. We geven geen vis, maar we leren ze te vissen.
Hans Mul
Opleidingscoach EEGA Plus