Zorgt jouw werk voor plezier of zorg jezelf dat je plezier hebt in je werk?

Je bent hier:

De titel van deze blog is moeilijk te beantwoorden, want wat is precies werkplezier? Werkplezier is een groot begrip en iedereen geeft hier een eigen betekenis aan. Vaak hangt dit af van je karakter en de normen en waarden die voor jou belangrijk zijn. Er zijn een aantal vragen die je kunt stellen om erachter te komen wat bijdraagt aan jouw werkplezier. Denk bijvoorbeeld aan: wat vind je wel of niet leuk op je werk? Doe je het werk wat je het allerleukste vindt? Welke omstandigheden vind je belangrijk in je werk? Al deze antwoorden samen leveren een bijdrage aan jouw werkplezier.

Waarom collega’s belangrijk zijn

Collega’s zijn een belangrijke factor als het gaat om werkplezier. Met collega’s werk je samen, je helpt elkaar en misschien bespreek je zelfs wel je weekend. Toch komt het natuurlijk ook voor dat je niet altijd even goed met bepaalde collega’s kan opschieten. Dit heeft ook invloed op je werkplezier. Ga eens bij jezelf na waarom dat zo is, ken je jou collega wel goed genoeg? Heb je iets gehoord over deze collega en dit aangenomen als waarheid zonder het te checken? Vormt dat een bepaald beeld? Wees je bewust van jouw mening en bedenkingen over collega’s en ga na of dit terecht is. Alleen zo behoud je een positieve werksfeer, heb je meer werkplezier en laat je iedereen in zijn waarde.

Werkplezier bij EEGA Plus? Hoe denken deelnemers en collega’s hier over?

Zoals ik al eerder schreef, is het begrip werkplezier een groot begrip waar iedereen zijn eigen invulling aan geeft. Maar hoe is dat bij EEGA Plus? Hoe denken mijn collega’s hierover? En hoe denken onze deelnemers daarover? Ik was benieuwd naar de antwoorden en stelde hen allemaal dezelfde vraag: “Vertel mij in drie woorden wat werkplezier voor jou inhoudt?”.

Onderstaande is een top drie van de antwoorden van mijn collega’s bij EEGA Plus:
1. Collega’s/persoonlijk contact
2. Voldoening en humor
3. Succeservaringen, samenwerken en afwisseling/uitdaging in het werk

Onderstaande is een top drie van de antwoorden van de deelnemers bij EEGA Plus:
1. Collega’s
2. Gezelligheid en humor
3. Iets doen wat ik echt leuk vind

Uit deze antwoorden komt duidelijk naar voren dat collega’s veel invloed hebben op het werkplezier. Daarnaast is het belangrijk dat er een goede werksfeer is met humor en gezelligheid. Voor mijn collega’s is het belangrijk dat zij voldoening uit hun werk halen en het idee hebben dat ze samen tot succeservaringen komen. Voor deelnemers is het belangrijk dat zij werk doen wat zij echt leuk vinden. Dit komt overeen met voldoening, als je iets doet wat je leuk vindt, zal je er ook voldoening uithalen. Als laatste zijn ook uitdaging en afwisseling in het werk een belangrijke factor voor werkplezier en het vergroten van werkplezier.

Hoe vergoot ik mijn werkplezier?

Soms zijn er drukke of mindere periodes op het werk. Kijk dan eens naar deze vier tips hieronder. Ze helpen je om bewust te worden van werkplezier, het werkplezier te vergroten en veranderingen in te zien. Succes!
Tip 1: Richt je energie op zaken waar je wel invloed op hebt, in plaats van je te ergeren aan zaken waar je geen invloed op hebt. Dit kost alleen maar energie en zorgt voor frustratie. Kijk eens naar hoe je zelf werkt en de manier van samenwerken met collega’s. Dit zijn zaken waar jij een groot aandeel in hebt en waar je invloed op hebt.
Tip 2: Als je altijd doet, wat je altijd al deed, dan is het eindresultaat ook altijd hetzelfde. Wil je dit niet? Dan vraagt dat om actie! Wil je meer contact met collega’s? Maak dan eens een praatje met collega’s die je minder goed kent. Heb je het gevoel dat jij je werk nooit afkrijgt en frustreert dit je? Maak het bespreekbaar!
Tip 3: Kleine gebaren zorgen voor een groot effect. Tuurlijk is het een goed idee om het werkplezier voor iedereen op de werkvloer te verbeteren. Maar dat bezorgt jou, als organisator, veel meer werk. Begin daarom eens bij jezelf. Plan bijvoorbeeld tijd in om een collega te helpen met een klus die jij ook leuk vindt of neem een bosje bloemen mee naar het werk zodat er iets leuks op tafel staat. Geef een compliment aan een collega of maak tijd vrij om die klus af te maken waar je zo tegenop zag. Begin daarom bij jezelf en draag het over aan je collega’s op de werkvloer. Samen kom je tot het vergroten van het werkplezier voor iedereen, zonder dat één persoon daar enorm druk mee is.
Tip 4: Ook EEGA Plus heeft een aantal manieren gevonden om het werkplezier in deze coronatijd te vergroten. Zo zijn er wekelijks 2 bijeenkomsten van Take A Break. Dit is een online lunchmoment met collega’s en ook wordt er 1 keer per week online sport gegeven. Hier kan iedereen aan mee doen en zo start je de dag fris en fruitig op. Misschien is dit ook wel een idee voor jouw bedrijf!

Kaira Kruitbosch
Trajectondersteuner EEGA Plus