Zo worden je goede voornemens een succes!
Heb jij voor het nieuwe jaar het voornemen om af te vallen, gezonder te eten, te stoppen met roken, meer te bewegen, eerder naar te bed gaan of een ander goed voornemen? Vaak beginnen we met de beste bedoelingen, maar halverwege zakt het toch weer in om vervolgens op Blue Monday volledig in de piepzak te raken. Het goede voornemen belandt in de prullenbak en we pakken het oude patroon weer op. In deze blog leer je hoe je dit kan doorbreken en een succes kan maken van jouw goede voornemens in 2022.
Wat wil je nou echt?
Veel goede voornemens hebben de focus op een middel en niet op het uiteindelijke doel. Neem bijvoorbeeld stoppen met roken, afvallen of sporten. Al deze dingen hebben te maken met gezonder leven. Je focust je op een middel, terwijl je een ander doel voor ogen hebt. Dus, wat wil je nu echt? Verlang je weer naar het energielevel dat je een paar jaar geleden had? Wil je je meer zelfverzekerd voelen? Wil je positiever in het leven staan?
Schrijf voor jezelf op wat je nu echt wilt bereiken en maak voor jezelf visueel hoe dat eruitziet. Maak bijvoorbeeld een lijst of moodboard waar je regelmatig naar kan kijken als je in een dip zit. Misschien heb je wel een foto van jezelf die je herinnert aan dat wat je (terug) wilt. Maak het zo dat wanneer je ernaar kijkt, je al kan voelen hoe het is als je het doel behaald hebt.
Kleine stapjes
Om naar een bepaald doel toe te werken, is het belangrijk dat je kleine stappen neemt die realistisch zijn. Na één sit-up heb je nog geen killerbody, maar het is een begin. Het is goed om je te realiseren dat een verandering gemiddeld 100 dagen duurt voordat het een nieuwe gewoonte wordt. In de eerste periode zul je dus heel bewust de stap moeten maken richting die verandering.
Maak voor jezelf een plan dat voor jou werkt. Je kunt overal informatie vandaan halen over wat je nodig hebt om je doel te behalen. Op internet, in zelfhulpboeken, je netwerk, van specialisten of een podcast: noem het maar op. Informatie is er in overvloed. Haal daar uit wat jou aanspreekt en ga dat doen. Ga niet alles tegelijk doen. Begin met één ding en bouw het op.
Veranderen is simpel
Als je het heel plat bekijkt, is het maken van een verandering simpel. Je gaat het gewoon doen, houdt vol en je haalt jouw doel. Alleen het doen en volhouden is niet makkelijk. Wij zijn gewoontedieren en willen alles zo veel mogelijk op de automatische piloot doen. Dat kost de minste energie. Wanneer we wel denken om het anders te doen, trekt ons brein snel aan de noodrem om ervoor te zorgen dat je toch in het huidige patroon blijft.
Kortgezegd:
- Je gaat er nooit zin in hebben om iets te veranderen.
- Je moet jezelf forceren om het te doen.
Je zult dus moeten doen waar je geen zin in hebt om te krijgen wat je wilt. Niemand gaat voor zijn lol sober eten om af te vallen in plaats van taart en lekkere broodjes. Je gaat uit je routine stappen, forceren, om het anders te gaan doen. Als je bijvoorbeeld eerder wilt opstaan, druk je niet meer op de snoozeknop, maar je stapt gelijk uit bed. Ongeacht hoe jij je voelt. Je stapt uit je gedachten die je tegenhouden, voorbij je gevoel en uit je comfortzone.
Praat tegen jezelf zoals je tegen een vriend zou praten
Wees bewust van hoe je tegen jezelf praat. We zijn vaak heel streng voor onszelf, zonder dat we het zelf door hebben. Als je hoort wat je tegen jezelf zegt op het moment dat het niet goed gaat, zou je dat dan ook tegen een vriend zeggen? Of zeg je dan wat anders? Je mindset is essentieel in dit proces. Als je negatief over jezelf denkt, maak je het jezelf alleen maar moeilijker. Wees geen martelaar voor jezelf, maar een vriend waar je op kan steunen.
Onderneem actie
Het is vooral doen. Je ideeën omzetten tot acties. Een handig hulpmiddel hierbij is de vijfsecondenregel. Heb je een goed idee wat kan bijdragen aan je doel? Hang er binnen vijf seconden een actie aan. Op die manier houd je het vast. Doe je dat niet, dan zakt het weg en ben je het kwijt. Ga het doen of schrijf het op en kom in actie.
Wilma Luesken
Werkcoach EEGA Plus