Voel jij je lekker in je lijf? Dan gaat in ook beter in je hoofd!

Je bent hier:

Veel mensen denken bij het woord gezondheid, dat er alleen lichamelijke gezondheid bedoeld wordt. Je mentale gezondheid is in werkelijkheid minstens zo belangrijk! Beide vormen van gezondheid zijn enorm aan elkaar gelinkt en zijn grote invloed op elkaar. Dit werkt vaak positief, maar soms ook negatief op elkaar.

Voel jij je lekker in je lijf? Dan gaat in ook beter in je hoofd!

Wat is je fysieke gezondheid eigenlijk?

Bij je fysieke gezondheid moet je denken aan alles wat met je lichaam te maken heeft. Het gaat over je weerstand, het functioneren van je organen, je fitheid/conditie en uithoudingsvermogen. Je lichamelijke gezondheid versterk je onder andere met gezond eten en voldoende bewegen, maar ook door genoeg te ontspannen. Hiervoor heb je wel structuur nodig in je dag.

Wat is nou mentale gezondheid?

Mentale gezondheid is de gezondheid van je geest. Het onderhouden van je mentale gezondheid is net zo belangrijk (misschien wel belangrijker!) dan je fysieke gezondheid. Heb je een sterke mentale gezondheid, dan voel je je in balans en heb je misschien het idee dat je alles aan kan wat op jouw pad komt. Je bent dan tevreden over wie je bent en wat je doet. Je functioneert beter in het dagelijks leven en hebt minder stress. Hoe gezond je je voelt verschilt echt bij iedereen, want iedereen heeft weer andere waarden en verwachtingen als het om fysieke en mentale gezondheid gaat.

Hoe beïnvloed fysieke gezondheid nou je mentale gezondheid?

Het positieve effect van sporten op je gezondheid is al door ontzettend veel onderzoeken bewezen. Sporten verkleint de kans op eventuele hart- en vaatziekten en het vermindert bijvoorbeeld de kans op ontwikkeling van obesitas en diabetes. Het sporten heeft ook een positief effect op de mentale gezondheid. Deze effecten van bewegen zijn vooral van invloed op je gevoel van eigenwaarde.
Je leert tijdens het bewegen misschien wel een nieuwe vaardigheid en het gevoel van controle op het eigen bewegen neemt toe. Sporten heeft natuurlijk ook invloed op je emoties. Uit de diverse onderzoeken blijkt dat, wanneer je regelmatig sport, jouw depressieve en angstige gevoelens afnemen of verdwijnen na verloop van tijd. Tijdens het sporten maakt je lichaam diverse stoffen aan die daaraan bijdragen, namelijk de neurotransmitters: serotonine en endorfine. Deze stofjes zorgen ervoor dat je een positieve stemming krijgt en meer zelfvertrouwen. Het zijn de gelukshormonen tijdens en na het sporten die je een prettig en euforisch gevoel geven.

Een goede nachtrust heeft, net zoals het sporten, een positief effect op je mentale stemming. Een goede nachtrust betekent dat jij tussen de 7 en 9 uur per nacht onafgebroken slaapt. Slecht slapen heeft weer een omgekeerd effect op je mentale stemming. Als je kort of juist slecht slaapt, heb je een verhoogde kans op de ontwikkeling van depressieve gevoelens en later kan dit de kans op dementie vergroten.

Hoe beïnvloed mentale gezondheid dan nu je fysieke gezondheid?

Wanneer er depressieve klachten zijn, is de stap om te gaan bewegen vaak te groot.
Je wilt niet bewegen en je durft niet in beweging te komen. Als dit zich voordoet, is het lastig om te gaan sporten. Het kan zijn dat je dan het gevoel hebt dat je niet gezond bezig bent en alles je te veel is, omdat sporten/bewegen op dat moment niet lukt. Schuldgevoelens kunnen jouw depressieve gevoelens in stand houden en zelfs de situatie verergeren.

Negatieve gevoelens kunnen ervoor zorgen dat er een afname is van je immuunsysteem.
Wanneer je frustraties hebt of boos bent, breekt je lichaam de T-cellen af die jou je weerstand geven tegen infecties, virussen en bacteriën. Een ander nadelig effect van die negatieve gevoelens is dat je lichaam cortisol aanmaakt, het stresshormoon, wat weer zorgt voor de opbouw van visceraal vet (buikvet).

Het komt best vaak voor dat er iemand naar de huisarts gaat met klachten van lichamelijke aard, maar dat er fysiek geen duidelijke reden voor te vinden is. De kans bestaat dat die persoon last heeft van psychosomatische klachten. Dit zijn mentale klachten die zich fysiek uiten, bijvoorbeeld met maagklachten, buikpijnen of darmklachten. Hoofdpijn, migraine en slecht slapen horen daar ook bij. Wanneer je veel druk ervaart, bijvoorbeeld op je werk of privé, kan dit leiden tot stress. Als de stress lang aanhoudt kan je bijvoorbeeld maagzuur ontwikkelen of een onverklaarbare darmproblematiek.

Wil jij voorkomen dat bovenstaande jou allemaal niet overkomt? Dan kan een klein beetje extra bewegen er al voor zorgen dat jij lekkerder in je hoofd en in je vel zit.
Dus: ga lekker wandelen, voetballen, fitnessen, dansen of volleyballen. Alles lekker op je eigen niveau en op je eigen tempo.

CLEAR AND HAPPY MIND? JUST KEEP ON MOVING!

Wim