Vragen over het EEGA Plus parcours
Het Traject naar Werk begeleidt deelnemers naar het vinden van duurzaam betaalde arbeid. Een gemiddeld traject duurt 2,5 jaar. Deelnemers volgen trainingen, cursussen en lopen stages. Daarbij worden ze begeleid door werkcoaches, gedragscoaches en opleidingscoaches.
EEGA Plus begeleidt de deelnemers tot en met de plaatsing in een organisatie. Dit doen we door contact te houden met zowel de deelnemer als de werkgever. Een van onze werkcoaches begeleidt de deelnemer tijdens de stage. Dit noemen we werkbegeleiding.
Een jobcoach is in dienst van de gemeente of kan door een andere instantie worden ingezet. Een jobcoach is gekoppeld aan een betaalde baan. Als er vanuit de werknemer of werkgever vraag is naar extra persoonlijke ondersteuning, dan kan de gemeente of het UWV hierbij helpen. Het is mogelijk dat deze partijen een jobcoach van EEGA Plus inschakelen om deze begeleiding te bieden. Onze jobcoaches zijn gecertificeerd en helpen graag.
De deelnemers van het Traject naar Werk zijn jongeren met een MBO werk- en denkniveau, variërend van niveau 2 tot 4. De minimale leeftijd om aanspraak te maken op een traject binnen EEGA Plus is 18 jaar. Er is geen maximale leeftijdsgrens. De deelnemers zijn uitgevallen bij het reguliere onderwijs. Ze kunnen het tempo bijvoorbeeld niet volgen of hebben te maken met verzuim door spanningen. Deze jongeren hebben daarom meer maatwerk en aandacht nodig dan het reguliere onderwijs hen kan bieden. Het EEGA Plus Traject naar Werk biedt deelnemers dát beetje extra: maatwerk, persoonlijke begeleiding en aandacht.
Vragen over onze werkwijze: van A tot Z
De deelnemers die aan het EEGA Plus Traject naar Werk beginnen met de Intensieve Kennismaking. Daarin wordt onderzocht welke richting het best aansluit. Hierna gaan ze van start. Het Traject naar Werk begint met het behalen van een startkwalificatie. Gaandeweg volgen de deelnemers modules en cursussen om uiteindelijk een reguliere en duurzame baan te vinden.
De deelnemers volgen verschillende trainingen. Een daarvan is de ‘Stage Voorbereiding Training’. Hierin leren de deelnemers aan te geven wat ze op de werkvloer nodig hebben om goed te kunnen functioneren. De invalshoek van de training is positief en richt zich op datgene wat de deelnemers allemaal wél kunnen. Door deze concrete aanpak krijg je als werkgever een duidelijker beeld hoe je een deelnemer binnen jouw organisatie kunt inzetten.
Gedurende het traject lopen de deelnemers ongeveer drie stages. Soms wijkt dit aantal af, dit verschilt per deelnemer. De minimale duur van een stage is drie maanden. Indien gewenst, kan de stageduur verlengd worden met een maximum van anderhalf jaar. Elke drie maanden vindt er een evaluatie plaats. EEGA Plus heeft geen vaste instroommomenten, de deelnemer kan op elk gewenst moment instromen en starten met de stage.
Wij vinden het belangrijk dat de deelnemer als een volwaardige werknemer kan meedraaien in jouw organisatie. Het aanleren van werknemersvaardigheden staat daarom centraal tijdens de stage. Denk hierbij aan factoren als samenwerking, oplossingsgerichtheid en zelfstandigheid. Welk gedrag vertoont de deelnemer bijvoorbeeld op de werkvloer? Hoe is de samenwerking? Stelt de deelnemer voldoende vragen en vindt er overleg plaats? Hoe gaat de deelnemer om met problemen? En wordt er actief deelgenomen aan een werkoverleg of gezamenlijke pauze?
Het verwachtingspatroon van de werkgever en de deelnemer moet overeenkomen om tot een passende stage te komen. De ene deelnemer heeft meer begeleiding nodig om goed mee te draaien in de organisatie dan de ander. Het afstemmen van ieders verwachtingen is daarom erg belangrijk. We gaan hierover in gesprek: wat verwacht je als werkgever van de deelnemer? En wat verwacht de deelnemer van jouw organisatie? Met behulp van dit gesprek kunnen we peilen of een stage geschikt is voor beide partijen.
Bij EEGA Plus werken we met een beoordelingsformulier. Dit beoordelingsformulier richt zich op doelen en kerntaken die de deelnemers moeten behalen en afronden. De kerntaken bepalen we voorafgaand aan de stage en variëren per deelnemer.
Iedere deelnemer aan het Traject naar Werk heeft een contract met einddatum. Deze einddatum staat per kalenderjaar vast op 31 juli. Tot aan het moment dat het contract afloopt, kan de deelnemer terugvallen op het traject bij EEGA Plus.
Voorbeeld: een deelnemer heeft op 31 augustus 2020 een contract getekend met een loopduur van 2 jaar. Tot 31 juli 2022 kan deze deelnemer terugvallen op EEGA Plus. Mocht de deelnemer in de tussenperiode (tijdelijk) ergens gewerkt hebben en opnieuw behoefte hebben aan begeleiding van EEGA Plus, dan kan dit. De deelnemer houdt tot 31 juli 2022 recht op begeleiding. Deze einddatum is wel leidend. Het is daardoor niet zo dat de deelnemer het recht op begeleiding kan verlengen met de periode waarin hij of zij in de tussentijd ergens in dienst is was.
Vragen over een werkplek aanbieden
EEGA Plus verwacht dat de deelnemer zich binnen een organisatie kan ontwikkelen. Na het afsluiten van de stageovereenkomst krijg je als werkgever een vast aanspreekpunt binnen EEGA Plus voor alle zaken aangaande de deelnemer. Samen zorgen we ervoor dat de deelnemer de mogelijkheid heeft om zich binnen jouw organisatie te ontplooien. Daarnaast verwachten we jouw medewerking tijdens onze evaluatiemomenten. Hierbij maken we gebruik van een stagebeoordelingsformulier.
Als werkgever kan je een deelnemer die stage bij jouw organisatie heeft gelopen aannemen als werknemer. Dit geldt ook voor een deelnemer zonder ervaring in jouw organisatie.
Wanneer de deelnemer geen ervaring heeft binnen jouw organisatie, kan je als werkgever kiezen voor proefplaatsing. Je gaat dan een overeenkomst aan met de deelnemer zonder dat daar kosten aan verbonden zijn, maar tekent wel samen een intentieverklaring die hierop is gericht. Een proefplaatsing duurt maximaal twee maanden. Gedurende deze periode behoudt de deelnemer zijn uitkering. Zodra de proefplaatsing is verstreken en het van beide kanten bevalt, teken je samen een arbeidsovereenkomst. Het dienstverband wordt dan automatisch gestart voor minimaal zes maanden.
Zodra je een deelnemer in loondienst neemt, kun je als werkgever in aanmerking voor loondispensatie/loonkostensubsidie. Je betaalt dan loon uit aan de deelnemer en ontvangt een compensatie vanuit de gemeente. Om aanspraak te maken op loondispensatie moet de deelnemer in het doelgroepregister staan.
Wanneer je als werkgever een deelnemer met een Wajong-uitkering in dienst hebt, dan heb je recht op loondispensatie. Hierbij betaal je tijdelijk minder loon aan de werknemer omdat hij of zij minder aankan dan de andere medewerkers. Het UWV vult het loon van de Wajonger aan tot het bedrag dat hij of zij ontving vóór de indiensttreding. Voorbeeld: de werknemer verdiende 1600 euro per maand. Als werkgever krijg je 50% loondispensatie over deze werknemer. Je betaalt dan maandelijks 800 euro aan de werknemer.
Heb je een deelnemer in dienst die recht heeft op een Participatiewetuitkering? Dan betaal je altijd 100% uit aan de medewerker. Vervolgens krijg je vanuit de gemeente een bepaald percentage terug.
Het doelgroepregister is een landelijk register waarin alle mensen staan die vallen onder de banenafspraak. Het UWV beheert dit register. Met de gegevens uit het doelgroepregister controleert het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid of werkgevers de afgesproken banen creëren voor mensen met een arbeidsbeperking. Als werkgever kan je aan de hand van een burgerservicenummer zien of een deelnemer in het doelgroepregister staat.
De bovengenoemde begrippen hebben grotendeels met elkaar te maken. Om in het doelgroepregister te komen, vraagt iemand een ‘beoordeling arbeidsvermogen’ aan bij het UWV. In dit geval gaat dat om een ‘Indicatie banenafspraak’. Het UWV doet vervolgens uitspraak over een ‘Beoordeling Arbeidsvermogen’. Bij een positieve uitslag neemt het UWV iemand op in het doelgroepregister. Dit gaat met name om mensen die onder de Participatiewet vallen. Wajongers worden automatisch opgenomen in het doelgroepregister. De term ESB staat voor Ernstige Scholingsbelemmeringen. Een verzekeringsarts van het UWV gaat over deze beoordeling en geeft deze indicatie af. Iedere deelnemer binnen EEGA Plus heeft een ESB-indicatie.
Vragen over de kosten
Nee, als werkgever zijn er geen kosten verbonden aan het aanbieden van een werkplek. Het Traject naar Werk wordt gefinancierd vanuit de overheid.
Nee, als werkgever ben je niet verplicht om een stagevergoeding te betalen. Je kunt er wel voor kiezen om een stagevergoeding aan te bieden.
Controleer bij het aanbieden van een stagevergoeding of de deelnemer een Participatiewetuitkering ontvangt. In dat geval kan een stagevergoeding ongunstig zijn voor de deelnemer. De gemeente kan deze inkomsten mogelijk inhouden op de uitkering van de deelnemer. Elke gemeente bepaalt zelf hoeveel er wordt ingehouden.
Ja, als werkgever mag je meer betalen dan het wettelijk minimumloon. Minder niet. Onze deelnemers zijn verplicht om minstens het wettelijk minimumloon te verdienen. Als er binnen jouw branche een collectieve arbeidsovereenkomst (CAO) geldt, is deze leidend.
Nee, als werkgever ben je niet verplicht om een reiskostenvergoeding aan te bieden. Je kunt er wel voor kiezen om een reiskostenvergoeding aan te bieden. Een reiskostenvergoeding heeft geen invloed op een Participatiewetuitkering. Deze inkomsten worden niet ingehouden door de gemeente en zijn daarom gunstig voor de deelnemer.
Andere vragen?
Staat jouw vraag hier niet boven of is een van de antwoorden op de bovenstaande vragen nog niet helemaal duidelijk? Dat is geen probleem! Neem via het formulier contact met ons op en we helpen je graag verder!