Tygo

Je bent hier:

Tygo, vertel eens wat over de Intensieve Kennismaking bij EEGA Plus.

Ik vond het interessant en ik werd er enthousiast van om meer te weten te komen over mezelf. Je krijgt te weten waar je wel en niet goed in bent. Ik heb meer inzicht gekregen in wat er goed bij me past qua werkzaamheden. Op een normale school werd namelijk nooit gekeken naar waar ik nou echt goed in was.

Wat heb je geleerd tijdens de Intensieve Kennismaking?

Ik ben veel over mezelf te weten gekomen. Bijvoorbeeld dat ik heel goed ben in dingen sorteren en dat ik mijn eigen fouten kan inzien en verbeteren. Ik kan best ver gaan in fysiek werk, zoals wanneer ik zwaar moet tillen en daarin mijn grenzen opzoek. Ook kan ik mijn grenzen goed aangeven. Ik kan handelingen die ik vaker uitoefenen goed automatiseren en eigen maken. Ook heb ik geleerd wat goed bij mijn kwaliteiten past en wat niet. Zo kwam ik erachter dat video’s maken en editen niet passend is, maar het werken in een magazijn of met elektronische apparatuur bijvoorbeeld wel bij mij past.

Wat vond je moeilijk van de Intensieve Kennismaking?

Sommige delen van het onderzoek waren moeilijk. Bijvoorbeeld toen ik in een team een brug moest bouwen van papier. Dat was wel echt een goed bedachte oefening, ondanks dat het moeilijk was. Ik vond het lastig om mijn rol in de groep te weten en erachter te komen wat mijn toegevoegde waarde was in een groep. Ik heb veel nieuwe dingen beleefd. Bij Facet Werkt moest ik tijdens de Intensieve Kennismaking bijvoorbeeld iets repareren en onderzoeken. Ook dat was best lastig. Daarna heb ik van hout wat moeten maken. Dat had ik nog niet eerder gedaan en het was allemaal nieuw. Daarnaast heb ik veel nieuwe mensen ontmoet tijdens de Intensieve Kennismaking en dat is soms ook wel lastig, alhoewel ik er wel veel begeleiding bij kreeg. Dat was fijn.

Welke beroepsrichting kwam uit de Intensieve Kennismaking?

Logistiek / Magazijn Medewerker bij een Digidot of een Mediamarkt. Eventueel logistieke taken gecombineerd met elektronische apparatuur repareren of een klant te woord staan.

Ben je blij met de uitkomst?

Ik had wel verwacht dat dit eruit zou komen. Ik heb eerder een beroepskeuzeonderzoek gedaan bij een school en de resultaten kwamen wel overeen. Dat vind ik dus wel logisch. De resultaten van EEGA Plus waren wel veel uitgebreider. Daarnaast keek EEGA Plus ook naar veel meer perspectieven in werk, waardoor ik zelf meer opties had om erover na te denken. Je krijgt dus meer informatie dan bij een normaal beroepskeuzeonderzoek.

Hoe zou jij de Intensieve Kennismaking omschrijven?

Het gaat om heel veel informatie verzamelen en dat is super interessant. Het is alsof je instructieboekje maakt over hoe iemand werkt. Hierin staat dan beschreven wat je kan en hoe de ander jou kan helpen of ondersteunen.

Hoe vond je de begeleiding van de coaches?

Je krijgt veel meer begeleiding dan bij scholen. Het contact is ook snel gelegd, bijvoorbeeld via WhatsApp. Ik heb nu meer coaches en vroeger op school maar één mentor. Wat ook prettig is, is dat EEGA met gedragscoaches werkt die daarmee ook meer kennis hebben van begeleiding van mensen. Het is prettig dat zij ook kennis hebben van mijn problematiek en hoe ze mij daarin moeten begeleiden. Op sommige momenten is het tijdens de Intensieve Kennismaking nog wel lastig om het juiste contact te leggen. Daarin kan EEGA Plus zich nog verbeteren.

‘Bij EEGA Plus wordt er ook gekeken naar de perspectieven in werk. Je krijgt daardoor meer informatie dan bij een normaal beroepskeuzeonderzoek’