Trajectondersteuner? Wie of wat is dat? En wat houdt het precies in?

Je bent hier:

Als een deelnemer een traject bij EEGA Plus start, zijn er diverse coaches betrokken. Deze coaches bieden allen begeleiding op hun eigen specifieke gebied. We hebben gedragscoaches die zich bezighouden met gedrag, opleidingscoaches voor de scholingsmodules en werkcoaches die zich bezighouden met stage en werk. Maar we hebben ook trajectondersteuners. Wat doen zij precies?

De functienaam zegt het eigenlijk al een beetje; ‘Een trajectondersteuner biedt ondersteuning tijdens het EEGA Plus-traject van een deelnemer’. Dat klinkt natuurlijk heel breed, maar eigenlijk is die ondersteuning ook heel breed. Bij EEGA Plus leveren wij namelijk maatwerk en daardoor is geen enkele hulpvraag hetzelfde. Iedere deelnemer volgt zijn eigen route, omdat iedere deelnemer uniek is!

Wat doet een trajectondersteuner?

Als trajectondersteuner bied je begeleiding geduurde het EEGA Plus-traject. De trajecten zijn maatwerk en daarom is snel kunnen schakelen als trajectondersteuner noodzakelijk. Je staat dagelijks op de werkvloer en bent altijd in contact met onze deelnemers. Jij bent het eerste aanspreekpunt. Bovendien help je deelnemers verder in hun traject naar werk, waarvan studiemodules en vacatures zoeken onderdelen zijn. Je taken bestaan bijvoorbeeld uit: het leren beheren van een agenda, overzicht bewaren, planningen maken, voortgang bewaken, toetsen plannen of een cv en motivatiebrieven schrijven. Maar je bent ook een belangrijke schakel in het geven van (groeps-)trainingen. Aan de ene kant breng je dus kennis en kunde over, maar aan de andere kant ben je ook lekker actief bezig met onze deelnemers! Je hebt nauw contact en behoudt korte lijnen met de opleidings-, werk- en gedragscoach: samen vorm je een hecht team om de deelnemer heen.

Kernkwaliteiten van een trajectondersteuner zijn: oog voor detail hebben, overzicht behouden, snel schakelen, daadkrachtig zijn en communicatief vaardig zijn.

 

Het leukste aan mijn werk is het vieren van successen met deelnemers. Die glimlach op hun gezicht, daar doe je het voor! – Kaira

Heeft elke deelnemer een trajectondersteuner nodig?

Nee, niet elke deelnemer die een EEGA Plus-traject volgt, heeft een trajectondersteuner nodig. Een trajectondersteuner is er echt voor dat extra stukje aandacht. Elke deelnemer is uniek en volgt zijn eigen weg naar een betaalde baan. Daarom heeft ook niet elke deelnemer een trajectondersteuner nodig. Een trajectondersteuner wordt vaak ingezet als er sprake is van een belemmerende factor, waar meer aandacht aan geschonken moet worden gedurende het traject. Trajectondersteuners staan dagelijks op de werkvloer om hulp te bieden, wanneer de situatie daarom vraagt. Het werk is hierdoor erg breed en je staat altijd in contact met anderen.

Hoe ziet een dag van een trajectondersteuner eruit?

Een dag van een trajectondersteuner ziet er heel divers uit. Dit komt eigenlijk omdat een trajectondersteuner inspringt op situaties die zich voordoen. Het begint ‘s ochtends bij het nalopen van de planning om te kijken welke deelnemers er die dag komen. Soms moet er nog iets klaargelegd worden of een toets worden geprint. Zodra de deelnemers er zijn, gaat de focus naar de aanwezigen. We maken een rondje om te kijken hoe iedereen erbij zit en waar ze zich die dag op gaan focussen. Soms zijn er vragen waar we deelnemers dan verder mee helpen.

We werken vaak met de zogenoemde TO-aanvragen (trajectondersteuningsaanvragen). Dat wil zeggen dat een andere coach een trajectondersteuner kan aanvragen, zodat er extra focus en aandacht gaat naar een bepaald gebied (opleiding, gedrag of stage/werk). Vanuit die aanvraag gaat een trajectondersteuner aan de slag met een deelnemer. Afhankelijk van de opdracht, worden er afspraken gemaakt en een-op-een begeleidingsmomenten gepland.

Soms is er een voortgangsgesprek met een deelnemer gepland, waarbij een trajectondersteuner moet aansluiten. Trajectondersteuners geven ook groepstrainingen over bijvoorbeeld het stellen van vragen of over hoe je dingen moet afstemmen.

Maar natuurlijk zijn er, buiten het gestructureerd werken en serieus bezig zijn, ook veel gezelligheidsmomenten. We nemen altijd even de tijd om te horen hoe het met de deelnemers gaat. Hoe was hun weekend? En we houden ook van een spelletje of een potje tafeltennis!

Wat is het mooiste en leukste aan mijn werk als trajectondersteuner?

Het mooiste aan mijn werk als trajectondersteuner vind ik de diversiteit. Mijn dag is nooit hetzelfde en ik weet nooit van tevoren wat de dag brengt. De afwisseling in mijn werk zorgt voor continue uitdaging. Daarnaast vind ik het belangrijk en mooi dat ik een steentje bij kan dragen aan de toekomst van onze deelnemers. Zij zijn namelijk de werknemers van de toekomst! Ik vind het mooi om te zien hoe deelnemers zich tijdens het traject ontwikkelingen en een persoonlijke groei doormaken.

Wat het leukste aan mijn werk als trajectondersteuner is? Het vieren van successen met deelnemers! Een deelnemer naar huis laten gaan met een glimlach op hun gezicht, omdat ze weer een doel hebben bereikt, is het leukste wat er is! Daar doe ik het voor.

Wij zoeken jou!

Ik hoop dat deze blog een helder beeld geeft over wat de functie van een trajectondersteuner nu eigenlijk inhoudt. Het leuke is namelijk dat wij bij EEGA Plus een vacature open hebben staan. Wij zijn op zoek naar een nieuwe collega die ons team van trajectondersteuners komt versterken.

Ben jij enthousiast geworden na het lezen van deze blog en lijkt het je leuk om als trajectondersteuner aan de slag te gaan?

Bekijk dan snel onze vacature en solliciteer! Hopelijk drinken we dan samen binnenkort een kop koffie!

Kaira
Trajectondersteuner EEGA Plus