Pas op! Vooroordelen kunnen leiden tot teleurstellingen

Je bent hier:

Heb jij voor het nieuwe jaar het voornemen om af te vallen, gezonder te eten, te stoppen met roken, meer te bewegen, eerder naar te bed gaan of een ander goed voornemen? Vaak beginnen we met de beste bedoelingen, maar halverwege zakt het toch weer in om vervolgens op Blue Monday volledig in de piepzak te raken. Het goede voornemen belandt in de prullenbak en we pakken het oude patroon weer op. In deze blog leer je hoe je dit kan doorbreken en een succes kan maken van jouw goede voornemens in 2022.

Je kent het vast wel dat je een vooroordeel hebt over iemand, die uiteindelijk helemaal niet klopt. Vooroordelen staan centraal in dit blog. Een vooroordeel een mening die je hebt over een zaak of persoon die je niet goed kent. Maar pas op! Vooroordelen kunnen leiden tot teleurstellingen.

Familie Flodder

Laat ik eens voorbeeld noemen. Ik neem je graag mee terug in de tijd. Ik herinner mij een vakantie waar een jongeman de camping op kwam met de autoradio op standje tien. Hij en zijn vrouw waren ruim voorzien van tatoeages, beide (een beetje) te dik en ze hadden een roze caravan met bloemetjes en geruite gordijntjes. Het kratje bier op de achterbank maakte het plaatje compleet. Familie Flodder op de camping. Die ken je wel toch? Je zag alle kampeerders denken: die komen toch niet naast ons staan? Je raadt het al: deze ‘Familie Flodder’ vond een kampeerplek naast ons. Ik begroette hen en bood ze hulp aan bij het uitstallen van hun spullen. En oh ja of de radio wat zachter mocht want dat praat makkelijker, geen probleem!

Verkeerd vooroordeel

Neem Marco, want zo bleek de Haagse buschauffeur te heten die ik ooit ontmoet heb. Hij was voor het eerst met zijn vriendin op vakantie in het buitenland. Helemaal in Oostenrijk, want daar ging toch immers iedereen naar toe? Hij sprak geen woord Duits en zijn vriendin ook niet. En door zijn luide radio bleef iedereen op afstand ‘lekker veilig’. Na hem even wat te hebben geholpen en te hebben verteld waar en hoe alles op de camping liep, bleken Marco en zijn vriendin een stel leuke buren te zijn! Mijn vooroordeel was onjuist. We hebben tijdens de vakantie nog veel met ze gelachen. En de radio? Die hebben we niet meer gehoord.

Het uitroeien van één vooroordeel is meer waard dan 10 nieuwe regels

Laten we het eens dichter bij huis zoeken. Ver weg van familie Flodder en Marco met zijn radio. Bij EEGA Plus herinner ik me een deelnemer die, volgens anderen, geen lasser kon worden. Deze deelnemer had kapotte knieën… Dus dan kun je ineens geen lasser meer worden? Lassen kun je ook als je op een krukje zit! Hij kreeg pas problemen toen hij van 38-urige werkweek naar een 32-urige werkweek wilde. Zijn werkgever wilde hem niet zes uur in de week missen. Zittend op zijn krukje leverde hij prima werk. Vandaag de dag werkt hij er nog steeds. Weer een vooroordeel ontkracht: ook met kapotte knieën kun je lassen.

Neem een andere deelnemer, Wim, die je nooit aankeek als je wat tegen hem zei. Hij kreeg op zijn stage een stapel archiefwerk waarbij hij bepaalde documenten uit dossiers moest halen. Volgens zijn werkgever zeker een dag werk. Maar toen zijn werkgever na twee uur eens ging kijken zat Wim al te wachten. Hij was klaar met de opdracht. Hij wist alleen niet aan wie hij dat moest zeggen.

Of Willemijn die, omdat ze zich op het stagegesprek zo teruggetrokken had opgesteld, als stagiaire facturen mocht inboeken. De werkcoach moest praten als brugman om dit voor elkaar te krijgen. Ach het inboeken werd altijd al uitbesteedt aan een uitzendkracht die er 75 per uur deed. Dus daar kon Willemijn de werkweek wel aan besteden. Willemijn kon echter feilloos blind typen en deed er 125 in een uur. Knap hé? De uitzendkracht is nooit meer ingehuurd en Willemijn nooit meer weg gegaan. Wel doet ze er tegenwoordig ook nog ander administratief werk bij, heerlijk zo iemand die snel en foutloos werkt!

Genoeg voorbeelden van vooroordelen die achteraf nergens op gebaseerd waren. Waar zitten jouw vooroordelen bij het aannemen van personeel? Dit filmpje is wel passend bij deze blog.

Hans Mul
Opleidingscoach EEGA Plus