Loont werken?

Je bent hier:

Werken is een groot onderdeel van ons leven. Vanaf de basisschool wordt de vraag al gesteld: wat wil je later worden?
Maar waarom werken we eigenlijk en wat bereiken we ermee? We leggen het je uit in deze blog!

Loont werken?

Bouwstenen

Iedereen heeft dromen en we hebben allemaal een verlangen om deze dromen werkelijkheid te laten worden. Maar om dit te bereiken, hebben we een stevige basis nodig waarop we kunnen bouwen. Werken is een van die bouwstenen waarmee we onze verlangens en plannen kunnen realiseren.

Dromen behalen is vergelijkbaar met het bouwen van een huis. Om een huis te bouwen, heb je eerst de fundering nodig. Zonder fundament is het onmogelijk om een stevig huis te bouwen dat bestand is tegen de elementen: hoe stevig je overige bouwmaterialen ook mogen zijn en hoe graag je het huis ook zou willen bouwen.

Zo werkt het ook met het behalen van jouw eigen dromen: het behalen van een rijbewijs, meer mensen ontmoeten of een plekje voor jezelf. Je bouwt een huis vanaf de grond. Dat doen we door ervaring op te doen met stages, bijbanen en uiteindelijk de wil om je eigen doel te behalen. Het werken kan een hulpmiddel zijn waarmee jij de (financiële) middelen en vaardigheden opdoet. Werken maakt mogelijk. En je komt stapje voor stapje dichterbij.

 

Maar nu?

Naast dromen realiseren, heeft werken óók invloed op je leven nu. Werken biedt structuur en je leert een hoop handige vaardigheden. Jezelf inzetten en goed worden in jouw werk is daarnaast ook een léuke ervaring. Door te werken ontmoet je mensen. Bij de koffietafel spreek je met collega’s over je hobby’s, interesses, inzichten en ben je onderdeel van de groep. Samen met deze mensen streef je naar dezelfde doelen op het werk. Iedere keer dat je terugkomt, aan diezelfde koffietafel, zal je merken dat het gesprek leuker, opener en vooral gezelliger wordt.

Zo zie je maar: werken loont meer dan alleen geld. Het maakt mogelijk om jouw doelen na te streven. Levensdoelen. Voor de een is dat het rijbewijs, maar voor de ander is dat behoren tot een groep. Je zal mij misschien niet geloven, maar het is echt zo. Van werken word je gelukkig, ieder op zijn eigen manier.

 

Marieta Slinkman
Werkcoach EEGA Plus