Ken jij je kernkwaliteiten en hoe zet je ze in als talent?

Je bent hier:

Iedereen heeft talenten en kernkwaliteiten. Iets waar je in uitblinkt, waar je ervaren in bent of waar je hard aan gewerkt hebt om het onder de knie te krijgen. Een kernkwaliteit zegt iets over je kern. Het zijn persoonskernmerken die je al vanaf je geboorte bezit. In de loop van der jaren kun je je kernkwaliteiten verbeteren door gebruik te maken van wat je bezit. Maar we hebben ook allemaal talenten. Vaak zien we zelf onze talenten niet omdat we dit vanzelfsprekend vinden, maar ze zijn er wel. En deze kernkwaliteiten en talenten maken ons uniek. Maar om de beste versie van jezelf te vinden en je kwaliteiten en talenten verder te ontwikkelen is het nuttig om te weten wat deze begrippen inhouden.

Talenten onderzoeken

Tijdens mijn afstudeerperiode bij EEGA Groep, onderzoek ik hoe je het beste je talenten kan inzetten. Mijn onderzoek richt zich vooral op het aankomend traineeship, maar dit kan natuurlijk voor iedereen gelden. Ik heb vooral gekeken naar wat talenten precies zijn maar ook hoe iemand zijn of haar kernkwaliteiten kan ontdekken en benutten. Er zijn oneindig veel verschillende meningen over wie of wat een talent is, maar net zoals met kernkwaliteiten heeft ook iedereen één of zelfs meerdere talenten. Dat hoeft niet altijd alleen binnen je werk te zijn, misschien ben je muzikaal erg goed of kunstzinnig aangelegd. Misschien ben je goed in een bepaalde sport of in een spel. Een talent maakt gebruik van zijn of haar kernkwaliteiten, drijfveren, kennis, vaardigheden en ervaringen.

Hoe vind je je kernkwaliteiten?

Maar hoe vind je dan je kernkwaliteiten? Als je echt geen idee hebt wat je kwaliteiten zijn, vraag dan eens een ander. Dit kan een collega zijn, een vriend/vriendin of een familielid. Vaak als we een ander omschrijven doen we dat met kwaliteiten. Kwaliteiten zijn eigenschappen die iemand typeren. Kernkwaliteiten ‘kleuren’ als het ware de mens. Ze vormen specifieke eigenschappen waarbij we altijd meteen aan iemand denken. Er is alleen wel een schaduwkant aan onze kernkwaliteit. Deze schaduwkant wordt ook wel de vervorming genoemd. Het is niet het tegenovergestelde van de kwaliteit maar de vervorming is een kernkwaliteit die te ver doorschiet.

Kernkwadranten en allergieën

Je kernkwaliteiten hangen samen met je valkuil, je uitdaging en je allergie. Deze vier samen worden ook wel het kernkwadrant van Ofman genoemd. Een kernkwaliteit is namelijk altijd aanwezig en je kunt ze niet zomaar aan- of uitzetten. Een valkuil is te veel van het goede van je kernkwaliteit. Denk bijvoorbeeld aan de kernkwaliteit behulpzaamheid, als de kernkwaliteit behulpzaamheid is dan kan de valkuil daarvan bemoeizuchtig zijn. Als iemand anders doorschiet in een bepaalde kwaliteit kan dat bij jou misschien irritaties geven. Jouw reactie op de ander wordt dan de allergie genoemd. Deze allergie heeft vaak te maken met je eigen kernkwaliteit, in dit geval behulpzaamheid. De allergie van behulpzaamheid die een trigger kan geven, zou onverschillig kunnen zijn. De balans krijgen en houden, is dan de uitdaging. In het geval van de valkuil bemoeizuchtig zijn of de allergie onverschillig zou dat loslaten zijn.

Inzichten

Als je jezelf wilt leren kennen, dan moet je eens je kernkwaliteiten onder de loep nemen en dan ook vooral de schaduwkant niet vergeten. Door je valkuil en allergie te ontdekken kun je je eigen uitdaging vinden. Ook kun je erachter komen waar je je bij die ene collega, vriend/vriendin of familielid aan ergert en wat zegt die allergie over jouw kernkwaliteit? En hoe zorg je dat je de uitdaging vindt om daarmee om te gaan?

Deze inzichten zorgen voor nieuwe ervaringen en kennis over jezelf en laten die nou eens heel goed in te zetten zijn in je talent. En aangezien iedereen uniek is, met zijn eigen kernkwaliteiten, is ook jouw talent een uniek instrument.

Michelle de Jong
Afstudeeronderzoeker EEGA Plus