Kansrijke beroepen

Je bent hier:

Bij EEGA Plus begeleiden wij deelnemers naar betaald werk door middel van onze trajecten. Voor aanvang van het traject stemmen wij af met de deelnemer, in welke taken/werkzaamheden een deelnemer gaat certificeren en uitstromen in werk. We kijken dan vooral naar de haalbaarheid van het ‘droomberoep’ dat de deelnemer zou willen uitoefenen.

Droomberoep en kansberoep

Iedereen heeft wel een droomberoep, wat wilde jij graag worden toen je jong was? En wat lijkt je nu geweldig om te doen? We merken bij EEGA Plus dagelijks dat voor het nastreven van droomberoepen meer tijd, een betere arbeidsmarkt, andere certificering en werknemersvaardigheden nodig zijn. Een droomberoep kan een kansberoep zijn, maar vaak blijken de droomberoepen van deelnemers niet onder kansberoepen te vallen. Een omschrijving van een droomberoep kan wel handig zijn omdat het vaak veel informatie en inzichten geeft over wat jij belangrijk vindt in je toekomstige werk.

Waarom kiezen voor kansrijk?

Als deelnemer werk je hard aan je certificering, werknemersvaardigheden. Soms met bloed zweet en tranen. Wie wil er nou niet financieel onafhankelijk zijn, een eigen leven opbouwen en zelf bepalen en handelen wat voor jou belangrijk is? Maar wat als er na al die investering en het harde werken geen vacature te vinden is voor jouw droomberoep?

Kies een uitstroomrichting waarmee je de start in werk kan maken

Op verschillende niveaus zijn er kansberoepen. Zo is er een grote vraag naar onder andere oppermannen, verhuizers en huishoudelijk medewerkers. Op mbo-niveau is er een te kort aan monteurs, koks en zorgmedewerkers. Een kansberoep zijn beroepen die voldoende kans bieden op een betaalde baan. Het UWV heeft een lijst opgesteld met kansrijke beroepen. Hoe meer kans in de toekomst op een betaalde baan, des te sneller je financieel onafhankelijk kan worden. Dit is natuurlijk super mooi en biedt perspectief. Maar naast deze vorm van zelfstandigheid blijf je in ontwikkeling en krijg je meer zelfvertrouwen. Je vergoot werknemersvaardigheden en werkervaring en bouwt een mooi cv op. Hierdoor ontstaan nieuwe kansen in de toekomst op werkgebied. Wellicht stroom je door naar een kansberoep met meer verantwoordelijkheid of taken. Maar ook de mogelijkheid die je eerder niet had voorzien komen op je pad voorbij. Dus wordt het een kansberoep of je droomberoep?

Anneleen Schimmel
Werkcoach EEGA Plus