Jet werkt!

Je bent hier:

We maken kennis met Jet! Een paar weken geleden kregen we een mailtje van Jet Hummelink. Ze gaf blij aan dat ze een vast contract zou krijgen bij Waterschap Vallei en Veluwe. Jet is een oud-trajectdeelneemster van 24 jaar. Ze startte haar Traject naar Werk in 2014 en stroomde in 2016 uit. Ze was er altijd en viel op door haar volharding en de wil om te leren. Vanwege haar hinder door fysieke ongemakken, moet ze elke dag moeite doen voor dat wat voor een ander zo gewoon is: reizen en je verplaatsen door een gebouw bijvoorbeeld. Wij bezochten Jet in haar appartement. We kregen koffie aangeboden en haar kat Moos inspecteerde de gasten enthousiast.

Wat doe je nu?

Jet werkt nu op de afdeling P&O van het Waterschap Vallei en Veluwe. Ze houdt zich bezig met het invullen en bijhouden van personeelsgegevens in een geautomatiseerd systeem. Dat doet ze met 15 andere medewerkers voor een totaal van ruim 500 medewerkers! Op dit moment doet ze dat volledig thuis. Ze werkt 3 dagen per week en in totaal 16 uur. Ze heeft plezier in haar werk en vindt het vooral mooi dat ze in een werkgroep zit om een systeem te ontwerpen dat opleidingen van medewerkers bijhoudt. Ook werkt ze mee aan het personeelsblad dat 4 keer per jaar uitkomt. Dat is niet het enige werk dat ze doet. Ze werkt ook nog bij de voedselbank en doet daar de voorraad-adminstratie.

De toekomstplannen van Jet? Ze zou graag verder willen leren, maar wat precies, dat weet ze nog niet.

Wat bracht EEGA Plus jou?

Jet heeft de aandoening FOP (Fybrodysplacia Ossificans Progressiva), een zeer zeldzame en vervelende aandoening. Negen mensen in Nederland hebben dezelfde diagnose. De ziekte vormt bot in haar lichaam waardoor ze in haar beweging wordt beperkt. Ze maakt daarom gebruik van een rolstoel. Jet doet mee aan een onderzoek om een medicijn te ontwikkelen voor de ziekte. In 2014 startte haar traject in de richting van secretaresse. Dat paste goed bij haar (fysieke) mogelijkheden en ze vond het nog leuk ook. Ze leerde omgaan met computervakken en datasystemen. Haar grootste leerpunt bij EEGA? ‘’Ik leerde mezelf kennen en op mezelf vertrouwen! Ik heb geleerd om duidelijk aan te geven wat ik wel en niet wil.’’ Dit komt door de combinatie van trainingen, stage-ervaringen en persoonlijke contacten. Ook de periode waarin ze een ‘moeilijke’ samenwerking had met haar toenmalige werkcoach, heeft haar gesterkt in haar assertiviteit.

Zoals ik dat wil!

Jet heeft haar baan zelf gevonden! Nou ja, er zitten een video cv, plaatsing van het cv op social media en LinkedIn en een actie van een wakkere dorpsgenoot uit Bathmen tussen. Over het maken van het video cv zegt ze: ‘’Het idee vond ik erg ongemakkelijk. Ik ben niet zo van foto’s en videos!’’ Onder goede begeleiding deed ze het toch. Ze was tevreden over het resultaat en gebruikte de video om werk te vinden. Via de dorpsgenoot is ze geïntroduceerd bij het Waterschap. Eerst is ze 8 uur gaan werken. Zo kon ze langzaam wennen aan het werk en konden haar collega’s ook aan haar wennen. Gaandeweg zijn haar uren en taken uitgebreid. Na twee tijdelijke contracten heeft ze nu een vast contract voor 16 uur per week.

“Blijf bij jezelf en blijf het proberen!’’

“Terugkijkend op mijn tijd bij EEGA Plus, zie ik het traject als een opleiding met wat meer begeleiding naar werk. Ik vond het geen school. Opdrachten en studeren moet je zelfstandig doen. Het is fijn dat je contact kunt opbouwen met begeleiders. Daar kun je ook dingen mee bespreken.’’ Jet heeft zelfstandig haar baan weten te bemachtigen. De ondersteuning van EEGA Plus gaf haar een goede basis. Haar tip voor andere trajectdeelnemers? ‘’Je moet je afvragen wat jij wilt!. Blijf bij jezelf en blijf het proberen!’’ Nu haar werksituatie stabiel is heeft ze het goed voor elkaar. Op een ander levensgebied is ze nog wel op zoek naar iemand waarmee ze het gezellig kan hebben. Iemand die haar neemt zoals ze is.