Het nieuwe werken

Je bent hier:

Hoe je omgaat met verandering, zegt veel over wie je bent. Dat maakt het corona tijdperk zo’n boeiende ontwikkeling. Het was een tijd van verandering en onzekerheid. Hoe reageer je daarop? Omarm je de nieuwe omstandigheden of heb je tijd nodig om te wennen? Met de komende versoepelingen kunnen we langzaam terugkijken op wat achter ons ligt. Samen met deelnemers van EEGA Plus, keek ik terug op de afgelopen periode. Wat leerden wij over onze veerkracht, onze behoeften en ons vermogen om te floreren bij tegenslagen?

Bewuster leven

Zelf leerde ik in deze onzekere periode vooral om bewuster te leven. Een aantal maanden na de start van de eerste lockdown, startte ik met mijn nieuwe baan bij EEGA Plus. Dat betekende online vanuit huis werken. Ik merkte dat mijn hoofd niet meer goed kon omschakelen tussen ‘werk’ en ‘thuis’. Maandagochtend had ik vaak het gevoel dat het werk nog niet echt begonnen was. Vrijdag had ik geen ‘weekendgevoel’. Mijn beeldschermgebruik in de avonden nam toe, ik leefde steeds meer op de automatische piloot. Daarom begon ik bewuster onderscheid te maken tussen werk en thuis. ’s Ochtends yoga of meditatie, ’s middags wandelen. Maandagochtend een belafspraak inplannen en ’s avonds in de tuin werken.

Rust en kansen

Hoe ervaarde de deelnemers van EEGA Plus dit? Samen blikten we terug op de afgelopen periode. Met name het wegvallen van reistijd wordt als positief benoemd. Reizen kost veel tijd en energie en kan ook spanning met zich meebrengen. De maatregelen brachten daarom ook een stuk rust met zich mee. De maatschappij paste zich aan. ‘Als het niet zo lekker met je gaat, komt het goed uit. Er wordt niet zo veel van je gevraagd en aan je getrokken.’ Deelnemers zagen daar ook kansen. Eén van de deelnemers greep de rust aan om op te bouwen met het reizen in het OV. Het rustige openbaar vervoer gaf juist een boost, waardoor het makkelijker was om in te stappen en langzaam mee te groeien.

Creatieve oplossingen

Contacten met anderen onderhielden de deelnemers online of door af te spreken met één persoon op afstand. Hierin werden ook creatieve oplossingen verzonnen. Samen online contact houden tijdens het kijken van Eurovisie Songfestival, de Formule 1 of een film. Er werden via internet nieuwe hobby’s ontdekt en nieuwe vrienden gemaakt. Het was lastiger om het werkritme te behouden, maar daarbij biedt de aanschaf van een hond uitkomst. Het werkt ook goed om de belangrijkste dingen als eerste in de ochtend doen. Zelf je dag in kunnen vullen op basis van je eigen behoeften is een voordeel van het nieuwe werken. Eerst starten met een bakje koffie en er even tussenuit als je concentratie weg is. Niet continue tussen andere mensen hoeven te werken, waardoor je minder snel afgeleid raakt.

Toekomst

Voor in de toekomst kunnen we meenemen dat onverwachte veranderingen ook een aanleiding kunnen zijn voor nieuwe kansen. Let daar maar eens op, als je in je leven te maken krijgt met verandering of onzekerheid. Een onverwachte situatie op je werk, onzekerheid in je privéleven. Hoe reageer je daar op? Zie je het als een inperking of als een mogelijkheid om je te ontwikkelen? Neem de tijd om te ervaren hoe het nu is, ervaar wat er kan en wat er niet meer kan. En beweeg mee!

Janine Nauta
Gedragscoach EEGA Plus