De dag van de complimenten
1 maart 2022: een dag die jaarlijks terugkeert, Nationale Complimentendag! Wat is er zo bijzonder aan deze dag? De Nationale Complimentendag staat in het teken van het tonen van persoonlijke waardering en oprechte aandacht. Iets wat niet te koop is! Complimenten doen iedereen goed, zowel de zender als de ontvanger. Kijk bijvoorbeeld naar de afgelopen 2 jaar waarin COVID-19 ons leven, voor een groot deel, in de greep had. Dat heeft iets van ons als mens en ons aanpassingsvermogen gevraagd. Dat alleen al is een compliment waard aan iedereen, dus bij deze: je doet het goed, medemens!
Complimenten klinken zo vanzelfsprekend, maar is dat ook zo?
Een compliment is eigenlijk een positieve vorm van feedback. Dit kan op diverse manieren. Denk bijvoorbeeld aan een welgemeende knuffel of een schouderklopje in de vorm van woorden. Complimenten kunnen zowel in je privéomgeving als in je werkomgeving gegeven worden.
Een compliment geven klinkt zo vanzelfsprekend, maar toch laat de praktijk zien dat we dit maar weinig doen. Het zit niet in onze aard. We kijken vaak naar wat er niet goed gaat en dat wordt benadrukt in onze maatschappij. Dat is jammer, want iedereen kan wel eens een compliment of support gebruiken. Daar worden we allen een beter mens van!
Hoe denken deelnemers van EEGA Plus over complimenten?
Niet iedereen denkt hetzelfde over complimenten geven of ontvangen. Voor de een is dit makkelijker dan voor de ander. Om die reden heb ik een aantal deelnemers van EEGA Plus hierover geïnterviewd. Ik stelde de volgende vier vragen tijdens het interview:
– Hoe vind jij het om een compliment te ontvangen? Is dit makkelijk of moeilijk?
– Deel jij wel eens complimenten uit? Zo ja, aan wie?
– Wanneer heeft een compliment voor jou waarde?
– Kun jij je nog een mooi complimenten herinneren die je hebt gekregen?
Op de eerste vraag is het meest gegeven antwoord dat een compliment ontvangen lastig is. De reden hiervoor is dat deelnemers aangeven dat ze er ongemakkelijk van worden of omdat ze het compliment niet geloven. Het wordt niet met overtuiging gezegd.
Op de tweede vraag was het antwoord volmondig: JA!
Complimenten worden veelal gegeven aan vrienden en familie.
De reden voor het geven van een compliment: als iemand iets goed heeft gedaan of veel inspanning heeft geleverd voor een taak of doel.
Op de derde vraag komen diverse antwoorden naar voren:
– Een compliment moet passen bij de persoon (ontvanger).
– Het moet met overtuiging gezegd worden.
– Het moet oprecht overkomen en niet oppervlakkig zijn.
– Het compliment moet gaan over iets wat tastbaar is en het liefst over iets waar de persoon zelf ook trots op is. Zodat de ontvanger begrijpt wat het compliment inhoudt.
Kun jij je nog een mooi compliment herinneren?
De laatste vraag was voor sommige deelnemers moeilijk te beantwoorden. Als een compliment oppervlakkig is of geen waarde heeft, wordt deze vaak vergeten. Het antwoord op deze vraag was dan ook regelmatig: “Ik kan mij dit niet meer herinneren”. Jammer en onnodig als je het mij vraagt.
Twee deelnemers hadden toch een duidelijk voorbeeld van een compliment dat is gegeven. Deze voorbeelden tonen aan dat het vooral gaat om iets wat zichtbaar en tastbaar is:
“Een compliment dat mij altijd is bijgebleven, was tijdens een van mijn eerste basketbalwedstrijden. De eerste coach van mijn team had mij aan de kant gezet, omdat ik in een rolstoel zit. Hij zag niet in hoe iemand met mijn handicap kon meetrainen… Een maand later kregen wij training van een nieuwe coach. Deze coach vertelde mij hoe waardevol ik was voor het team, omdat ik mij juist snel kon bewegen over de vloer in mijn rolstoel en een goede werphand had. In plaats van dat ik werd afgerekend op mijn handicap werd ik volledig betrokken bij het team. Dit zal ik nooit vergeten.”
“Een compliment wat ik mij nog goed kan herinneren, was tijdens mijn stage in een restaurant. Het was een drukke dag geweest en ik was bezig met de afwas, toen mijn stagebegeleider naar mij toe kwam. Hij zei: ”Je hebt het vandaag super gedaan. De gerechten zagen er allemaal stuk voor stuk mooi uit, je hebt echt oog voor detail! De smaak was perfect en de gerechten zijn zonder problemen verlopen. Mijn complimenten”. Ik weet nog goed dat ik een lach van oor tot oor op mijn gezicht had na het krijgen van dit compliment. Het voelde zo goed.”
Hoe zorg je voor een oprecht en persoonlijk compliment?
Bij vraag drie van het interview, kon je al lezen wat voor de deelnemers van EEGA Plus een compliment nu echt waardevol maakt. Een compliment moet persoonlijk en oprecht zijn. Maar hoe doe je dat dan?
Met de afsluiting van deze blog wil ik jullie nog vier tips meegegeven. Met deze vier tips komt een compliment ook daadwerkelijk over, accepteert de ander het compliment beter en geef je een compliment veel meer waarde!
Tip 1: Zorg ervoor dat het compliment altijd in de ‘ik-vorm’ wordt verteld of gedeeld. Daarmee geef je aan dat het een compliment van jou naar een ander is. Hierdoor maak je het persoonlijk.
Tip 2: Maak dat wat je wilt zeggen concreet. Bijvoorbeeld: ‘Jij bent een goede collega’. Een leuk compliment, maar niet concreet. Benoem waarom iemand een goede collega is. Wat doet hij of zij dan? Wat zie je? Welk gedrag komt naar voren? Pas dan zorg je ervoor dat het persoonlijk en oprecht is en hecht iemand meer waarde aan het compliment.
Tip 3: Doe het op een manier die bij jou EN bij de ander past. Ben jij niet zo goed met woorden? Schrijf het dan op! Staat de ander niet zo graag in de belangstelling? Geef het compliment dan onder vier ogen en niet in een hele groep.
Tip 4: En de allerlaatste en meest belangrijke: overdrijf niet.
Als je drie keer per dag een compliment aan iemand geeft, kom je ongeloofwaardig over. Het compliment zal minder waarde hebben, dan wanneer je dit één keer per week doet. Zorg daarom voor een gedoseerde lading.
** Heb jij vandaag nog geen compliment uitgedeeld aan jouw collega, klasgenoot, buurvrouw, familielid of vriend? Dan daag ik jou uit om met deze vier tips aan de slag te gaan en een persoonlijk, waardevol en oprecht compliment uit te delen! Succes!
Kaira Kruitbosch
Trajectondersteuner EEGA Plus