De Dag van de Coaching
Deze maand valt mij de eer te beurt om een blog voor EEGA Plus te schrijven. Vrijdag 3 juni is het de Dag van de Coaching. Met verschillende coachfuncties binnen EEGA Plus is het wellicht gek dat ik, als Teamleider, deze blog over coaching schrijf. Echter heb ik in mijn dagelijkse werk ook veel te maken met coaching en durf ik wel te stellen dat coaching een passie van mij is.
De definitie van coaching
Coaching kent verschillende definities en nog veel meer stijlen. Voor mij als leidinggevende is coaching tweeledig. Individueel coach ik collega’s in hun ontwikkeling en op teamniveau creëer ik een omgeving waarin collega’s ruimte hebben om zichzelf te ontwikkelen. Het doel van coaching is dat medewerkers hun werk elke dag weer een beetje beter kunnen doen. Hiervoor is het belangrijk dat medewerkers zich veilig en vertrouwd voelen om te kunnen werken aan hun ontwikkeling. Dit creëer je door te luisteren zónder een oordeel te vellen en door open vragen te stellen. Daarnaast werkt het goed om coaching onderdeel te laten zijn van het dagelijkse werk door periodiek, en vooral naar behoefte van de medewerker, te spreken over de ontwikkeling.
Streven naar het duurzaamste resultaat
Om de mooiste resultaten te behalen, is het belangrijk dat de verandering uit iemand zelf komt. Hoe oplossingsgericht wij als mensen ook zijn, gebeurt dit niet door te benoemen wat iemand anders moet doen. Wellicht werkt dit op de korte termijn of verandert iemand omdat het moet. Het meest duurzame resultaat is wanneer iemand écht overtuigd is en de wil heeft om te ontwikkelen. Hiervoor is het belangrijk dat de persoon in kwestie zelf nadenkt en zijn/haar eigen conclusies trekt. Het beste middel om iemand te laten nadenken, is om een vraag te stellen en vervolgens te wachten op het antwoord. Het gaat erom dat het antwoord op deze vraag echt uit diegene zelf komt en niet gestuurd is door het stellen van een nieuwe vraag of door zelf antwoord te geven. Op het moment dat iemand zelf goed nadenkt over wát hij/zij wil veranderen en wáárom hij/zij wil veranderen, ontstaan er nieuwe inzichten. Vanuit deze nieuwe inzichten kan iemand een bewuste keuze maken. Wanneer iemand een bewuste keuze maakt, is er over deze keuze nagedacht en is het resultaat altijd goed. Ofwel omdat het resultaat gewenst is of omdat diegene ervan leert!
Bij een blog over coaching lijkt het mij wel gepast om te eindigen met een vraag. Wat ga jij vanaf vandaag bewust anders doen op het gebied van coaching?
Vincent Verhoef
Teamleider Multidisciplinair Team EEGA Plus