Corona, we zijn alweer een jaar verder

Je bent hier:

“Vanaf nu gaan we als EEGA Groep geen fysieke contactmomenten meer aan met cliënten, trajectdeelnemers en/of andere relaties.” Precies 1 jaar geleden kwam deze mededeling. Na een periode van afstand behouden moest EEGA Groep er ook aan geloven; volledig thuiswerken. Een bizarre en onzekere tijd waarin iedereen moest wennen en zich moest aanpassen aan het ‘nieuwe normaal’. “Even volhouden” sprak ik mijzelf, collega’s, deelnemers en anderen toe. We zijn nu een jaar verder en corona heeft nog steeds een grote invloed op onze trajecten. In mijn werk als Werkcoach begeleid ik jongeren (deelnemers) met een afstand tot de arbeidsmarkt naar werk. De deelnemers zijn uitgevallen bij het reguliere onderwijs en hebben meer maatwerk en aandacht nodig. Graag neem ik je mee in mijn corona-ervaringen als traject regievoerder, maar ook als werknemer.

De invloed van corona op mijn werk als traject regievoerder

Vanuit mijn rol als Werkcoach ben ik in onze trajecten officieel ‘regievoerder’. Dit betekent dat ik samen met de deelnemer verantwoordelijk ben voor zijn of haar werkontwikkeling. Vaak heeft een deelnemer geen tot weinig aansluitende werkervaring en dit zie je terug op het CV. Hier gaan wij mee aan de slag door te zoeken naar passende stage-ervaringen en het opdoen van theoretische kennis. Op deze manier vergrootten wij de kans van deelnemers op het uiteindelijk doel; een passende werkplek.

Het tegendeel bewijzen

Vaak hebben deelnemers al jaren negatieve ervaringen op gedaan in een eerdere studie en/of werk. Bij EEGA Plus bewijzen wij samen het tegendeel van die ervaringen in ons traject; ze behalen successen, doen leerervaringen op en de deelnemers krijgen weer perspectief. Het faal gevoel zetten wij om in een trots gevoel. Maar dan komt corona om de hoek kijken… Dat ‘even volhouden’ is pittig voor iedereen, maar vaak extra voor onze deelnemers. De structuur valt weg, negatieve gedachten hebben vrij spel en sociale contacten verminderen. Het trotse gevoel vermindert en het perspectief valt weg.

“Het faal gevoel zetten wij om in een trots gevoel.’’

Online mogelijkheden

De uitdaging van het afgelopen jaar door de coronacrisis voor de deelnemers en mij zijn; samen kijken wat de (online) mogelijkheden zijn in deze bizarre periode. En dat lukt best goed kan ik met trots zeggen! Veel deelnemers lukt het wel om kansen aan te pakken en te kijken wat nodig is om het traject succesvol af te ronden. Dit heeft als resultaat dat de certificaten ons om de oren vliegen. Ook zijn er deelnemers die inmiddels vakkundig online sollicitatiegesprekken voeren. Zo pakken wij samen de regie weer op en komen steeds dichter bij die passende werkplek. Dit hoort ook bij de werkontwikkeling; kijken wat wel kan en die regie weer terugpakken!

Perspectief vanuit mijn rol als werknemer

Vanuit de rol als Werkcoach ben ik ook werknemer. Dit betekent dat ik persoonlijk ook tegen veranderingen aanloop. Het afgelopen jaar heb ik een heupoperatie gehad. Een pittige operatie met een lange revalidatieduur. Twee jaar geleden had ik dezelfde operatie aan mijn andere heup. Als ik de revalidatie na beide operaties vergelijk, heb ik na mijn laatste operatie veel sneller de mogelijkheid gekregen om weer aan het werk te gaan. Doordat veel werkzaamheden naar het digitaal platform zijn verschoven, kon ik weer snel volledig re-integreren. Dit zorgde er mede voor dat ik op een fijne manier mijn werk weer kon oppakken.

Denken in mogelijkheden

Deze periode is natuurlijk niet ideaal te noemen. Het lukt soms ook even niet om te denken in mogelijkheden. Zelf heb ik het soms ook moeilijk met deze situatie. Ik mis de gezellige momenten tussen collega’s en het sociale aspect dat zo belangrijk is in mijn werk. Het blijft allemaal anders en uitdagend, maar we maken er het wel beste van met zijn allen. Hiervoor ben ik mijn werkgever, collega’s en deelnemers heel dankbaar. Ik hoop dat we samen onderweg zijn naar het ‘oude normaal’. Maar laten we dit dan wel doen inclusief de voordelen van het ‘nieuwe normaal’!

Leonie Kruiper
Werkcoach EEGA Plus