6 tips voor een digitale detox én advies om het vol te houden!

Je bent hier:

Aan de start van elk jaar hebben we allemaal goede voornemens. Een nieuwe jaar betekent weer een frisse start! Tijd voor een nieuwe routine en om fysiek en/of emotioneel te groeien. Je hebt er misschien anderen al over gehoord: een digitale detox. Dit staat voor het afkicken van de afhankelijkheid van digitale media en apparaten. We zijn inmiddels continu omgeven door (sociale) media en we hebben de mogelijkheid om altijd ‘aan’ te staan. Dat kan handig en leuk zijn, maar soms raken we de balans tussen on- en offline kwijt. We appen ons suf, scrollen eindeloos door sociale media en besteden uren aan Netflix of YouTube.

Hoe zorg je voor gezonde digitale gewoontes? En vooral, hoe ga je dat volhouden? Want tegen eind januari, begin februari hebben de meeste mensen hun voornemens alweer opgegeven. Om die reden geef ik jou een zestal tips!

1. Zet je notificaties (deels) uit

Bij elk whatsappje dat binnenkomt, kan je een pop-up krijgen. Soms volgt er ook nog een geluidje of lichtflits. Notificaties zijn op een slimme manier gemaakt, zodat de hersenen direct de neiging krijgen om te reageren. Zet je telefoon op de stille stand en zet pushnotificaties van apps uit. Het uitzetten van notificaties kan ook tijdens het werk handig zijn om je te focussen op een taak. Het voorkomt dat je taken half doet en ‘losse eindjes’ overhoudt.

2. Maak bewuste keuzes in welke apps je gebruikt

Verveel je je en check je daarom je telefoon? Of ben je bang om iets te missen? Of doe je het vanuit een automatische handeling? Misschien zie je het als een ontspanmomentje? Ik zie vooral veel deelnemers tijdens de pauzes naar hun mobiel grijpen ter ‘ontspanning’. Echter zorgt dit alleen maar voor meer prikkels.

Een goed begin voor een digitale detox kan zijn: het (tijdelijk) verwijderen van apps die veel van jouw aandacht opeisen. Er zijn apps om je af te leiden of om het moeilijker te maken om ze te gebruiken. Zo zijn er apps waarbij je eerst de app moet deblokkeren om het te kunnen gebruiken. Ook zijn er speciale tellers die weergeven hoeveel tijd jij besteedt aan bepaalde apps op jouw telefoon. Best confronterend…

3. Maak je slaapkamer schermvrij

Zit je ‘s avonds voor het slapen nog even op je telefoon of kijk je nog even tv in bed? Dat kan slecht zijn voor je nachtrust. Uit onderzoeken blijkt dat er een verband bestaat tussen het gebruik van schermen voor het slapengaan en een slechte nachtrust. Dus verwijder die tv op jouw slaapkamer en/of zet de apparaten uit. Je kunt ook de afstandsbediening en telefoon ver wegleggen om de verleiding kleiner te maken.

4. Leg je telefoon weg tijdens het eten

Haalbare doelen stellen is een goed begin. Begin eens met korte momenten. Die momenten kan je gaandeweg uitbreiden. Start bijvoorbeeld om jouw telefoon niet op tafel te leggen tijdens het eten. Je telefoon wegleggen tijdens het eten is sowieso beter voor de sfeer aan tafel. Een competitief element toevoegen helpt overigens ook. Verzamel tijdens een etentje alle telefoons op tafel. Degene die zijn telefoon als eerste pakt, moet het etentje betalen.

5. Neem je omgeving mee

Neem anderen mee in het feit dat je minder snel gaat reageren. Bepaal zelf wanneer jij je berichten leest. Dat geeft vaak rust. Bij spoed kunnen ze altijd even bellen.

6. Zorg voor afwisseling

Wissel het online zijn af met iets dat je offline kunt doen of zonder het gebruik van een scherm. Dit kan bijvoorbeeld een wandeling zijn, het lezen van een boek of het hebben van een gesprek met een vriend. Probeer eens wat anders te doen dan de tv aanslingeren. Mijn collega’s hebben heel wat mooie tips gegeven die ik graag met je deel: mediteren, een boek lezen, een podcast luisteren, koken, tuinieren, klussen, sporten of het huis gezellig maken. Lekker lachen, tussen het werk door naar buiten kijken, bellen of afspreken met vrienden, maar ook wandelen op een rustige plek en je telefoon thuis laten. Muziek luisteren en daar lekker op dansen en keihard meezingen. Ook een muziekinstrument bespelen, diamond painting, fotograferen en een opknapproject starten, zijn benoemd. Flink wat ideeën, dus je hoeft je niet te vervelen. Kortom: start nu met jouw digitale detox!

Leonie Kruiper
Werkcoach EEGA Plus