Wat is speciaal onderwijs?

Het is een aangepaste vorm van beroepsonderwijs die rekening houdt met wat iemand wel en niet kan. De begeleiding is intensiever. Het doel is om iemand klaar te stomen voor de arbeidsmarkt.

Iemand met een arbeidsbeperking, bijvoorbeeld autisme, PDD NOS of een lichamelijke beperking, kan hier voor in aanmerking komen.

Daar kleven de volgende voorwaarden aan:

  • Je bent ouder dan 18 jaar
  • Je hebt geen WAO of WIA uitkering
  • Je hebt geen diploma op mbo-niveau 2 of hoger
  • Het UWV heeft je de indicatie ‘ernstige scholingsbelemmering’ gegeven

Onze vorm van speciaal onderwijs

Tijdens het ‘Traject naar werk’, onze vorm van speciaal onderwijs, word je gecoacht richting een baan. Er wordt gelet op jouw specifieke kwaliteiten en kansen. Je wordt getraind, opgeleid en gecoacht. Je gaat werken met je talenten.
Het traject bestaat uit 3 fases, waar in de tweede fase (Ontwikkeling) veel aandacht wordt besteed aan je persoonlijke ontwikkeling. Je gaat opleidingsmodules, cursussen en trainingen volgen om helemaal klaar te zijn voor een leuke, passende baan.

Lijkt een ‘Traject naar werk’ je interessant? Of wil je nog iets meer informatie? Neem eens contact op met ons of je gemeente om te informeren over de mogelijkheden.

Krijg ik een vergoeding?

Er is een subsidie voor jongeren die door hun beperking iets anders zoeken dan het reguliere onderwijs. Dit is de ESB-regeling. De kosten voor begeleiding en onderwijs kunnen hierdoor vergoed worden door je gemeente. Bij speciaal beroepsonderwijs is er geen sprake van studiefinanciering.

Ontdek meer over het ‘Traject naar werk’ voor jongeren met speciale talenten.

Benieuwd naar ervaringen van onze deelnemers? Kijk dan hier.