Samenwerken op de Walt Disney manier

Je bent hier:

Is werken in een team voor jou een zegen of een noodzakelijk kwaad? Hoe werk je samen het makkelijkst naar de optimale prestatie? Easy Peasy! Gebruik de kennis van Walt Disney! Wat?! Ja echt! Lees verder voor praktische tips waardoor jouw team- (of innerlijke) criticus geen Gremlin word. In deze blog geef ik de geheimen prijs vanuit de NLP masterpractitioner opleiding.

Criticus

“Ja, maar wat als het mis gaat….” Of “Dit gaat nooit lukken!” Met deze gedachte is nog nooit een mooie animatiefilm tot stand gekomen. Toch kennen we de criticus in onszelf en teamgenoten allemaal. Die criticus die ziet wat er nog niet goed is, die vertelt waarom iets een slecht plan is of wat er mis kan gaan. Het weerhoud je om datgene na te streven wat voor jou of je team belangrijk is. Zeg nou eerlijk, het liefst zou je ze uit je hoofd of je team willen gooien. Maar wat nou als ze van onschatbare waarde zijn door ze anders in te zetten?

De Walt Disney strategie voor teamwerking

Walt Disney is groot geworden met deze strategie in teamwerking. Er zijn 3 denktypes:
A. De dromers
B. De realisten
C. De critici
Deze 3 types kun je in jezelf als persoon vinden en ook bij je collega’s. Iedereen heeft wel een voorkeurstype dat het meest zichtbaar is.

Maar hoe gaat dat (meestal) in de praktijk? De meest typische interactie is dat de dromer een leuk creatief idee heeft en dat de criticus meteen met tegenargumenten komt. Waarna de dromer zwijgt of geïrriteerd raakt. De realist krijgt vervolgens geen antwoord op zijn vraag: “Hoe pakken we dit concreet aan?”
Door deze rollen bij elkaar te herkennen en zelfs expliciet de rollen te verdelen in een vergadering, kun je het beste uit elk type naar boven halen. Want je hebt ze allemaal nodig.

Ieder denktype is van waarde

Hoe werkt het dan wel goed? Het proces begint met een doelstelling. Daarna start de criticus, die één vraag heeft: Wat is belangrijk? Aan welke criteria moet het eindresultaat voldoen?
Stap 2 is de droomfase waarin je onbeperkt ruimte geeft aan ideeën. In stap 3 komt de realist aan bod. Die denkt constructief en een paar stappen vooruit. Hij gaat na ‘hoe’ het idee in de praktijk uitgevoerd kan worden. Vervolgens evalueert de criticus het plan aan de hand van de gestelde criteria. Hierna kun je alle stappen opnieuw doorlopen tot je tevreden bent.

Ieder denktype is van waarde: niemand mag ontbreken als je het optimale resultaat wilt. Er is wel één obstakel. De criticus is de belangenbehartiger en wil gevaar mijden. Hij heeft de natuurlijke neiging om vooral tegen argumenten te bedenken bij ideeën. De Gremlin, de lastpak, geef het een naam. Gelukkig kun je het makkelijk ombuigen. Je hoeft maar één vraag te stellen om de criticus constructief te maken: “Wat is voor jou belangrijk?

Zelf aan de slag

Het mooie is dat dit proces ook in jou verloopt. Je hebt een goed plan, een doel en daarna komt je criticus om de hoek. Duw het niet weg! De criticus wil je beschermen voor pijn of falen. Stel jezelf de vraag: “Wat is voor mij belangrijk hierin?” Vervolgens bedenk je als realist hoe je dit het beste aan kunt pakken in de praktijk.

Alle tips nog even op een rij:
– Leer de denktypes herkennen in jezelf en in het team
– Besef dat je niet zonder die andere rollen kunt
– Gebruik het beste van elkaar en verdeel de rollen eens expliciet in een vergadering
– Werk in de volgorde: criticus, dromer en realist
– En stuur een beetje liefde de wereld in. Waardering om elkaars bijdrage is altijd fijn

Bertine Carovigno
Senior Gedragscoach EEGA Plus