Het leven zelf is één grote verandering, niets is en blijft hetzelfde. Toch blijkt dit vaak moeilijk te accepteren. Waarom is dit zo? Wij mensen zijn onder andere gewoontedieren. Als we ergens aan gehecht zijn, willen we dit graag zo houden. Zijn veranderingen juist niet onlosmakelijk met ons leven verbonden?
(dit artikel komt uit het Meegazine: editie 24, Anders) Bekijk hier het volledige artikel
Anders dan nu
Ik kon vroeger moeilijk omgaan met veranderingen. In mijn dagelijks leven kwam dit regelmatig naar voren. Dit was één van de opvallendste dingen waar ik vaak tegenaan liep. Bij veel dingen die ik deed had ik in mijn hoofd een schets gemaakt van hoe het er uit moest komen te zien en met wie ik dat zou gaan doen. Ik had duidelijke voorkeuren en kritisch was ik ook.
Mijn ervaring
Ruim twee jaar geleden overleed mijn vader aan het gevolg van huidkanker. Voor mij is het leren omgaan met veranderingen hier allemaal begonnen. Het overlijden was een hele grote verandering, ik kon er niet omheen. Binnen vijf maanden na de diagnose was mijn vader er niet meer. Een ingrijpende gebeurtenis, je wereld staat op zijn kop. Zo voelt het. Waar ik aan gewend was, wat ik vanzelfsprekend vond en wat zo vertrouwd voelde, was in één klap weg. Dit was de harde realiteit. Ik heb geen vader meer.
Kom maar op
Door onder andere deze ervaring (groot verlies) ben ik tegenwoordig niet meer zo snel bang voor bepaalde dingen of situaties. Weglopen heeft weinig zin. Het brengt je nergens en sterker nog, het brengt je alleen maar verder van huis. Waar ik eerder dingen niet zo snel op mij af liet komen of ervoor wegliep, denk ik nu: kom maar op. Ik leg mijn focus op de groei die de verandering mij brengt. Ik vraag mij meestal af: waar gaat dit naartoe en wat brengt het mij, in plaats van waarom overkomt mij dit?
Stop de weerstand
Het is heel erg belangrijk om jezelf de tijd te geven om te wennen aan een nieuwe situatie. Tijd zegt hierin namelijk veel. Niets gaat vanzelf of is zo gedaan. Een valkuil hierin kan zijn dat je gaat piekeren. In mijn omgeving, maar ook in het algemeen hoor ik mensen zeggen: ‘’Ik wil dit niet, ik kan hier niet tegen. Het moet gewoon blijven zoals het is!’’ Met al deze gedachten kijk je de verkeerde kant op. Je komt geen stap verder, je verzet je tegen dat wat is.
Durf naar binnen te kijken
Meestal heeft weerstand te maken met jouw angsten, aannames en behoeftes. Breng dit maar eens in kaart voor jezelf. Zodra je deze drie in kaart hebt gebracht voor jezelf, weet je wat je tegenhoudt om verandering aan te gaan.
‘’Verandering is niet het probleem, het probleem is onze weerstand ertegen.‘’
Welke wolf voed jij?
Een Cherokee-opperhoofd vertelt over een gevecht tussen twee wolven. Deze zitten in ieder mens. De een is altijd bezig met angst, boosheid en wraak. De ander houdt zich bezig met vrede, vreugde en liefde. Welke wolf wint, is degene die jij het meest te eten geeft. Als je begrijpt dat veranderingen erbij horen, stopt jouw weerstand. Hierdoor laat je de strijd met de huidige situatie los en ga je langzamerhand open staan voor dat wat komen gaat. ‘Meebewegen met’ in plaats van ‘verzetten tegen’.
Veel begint bij acceptatie
Het woord ‘acceptatie’ roept veel weerstand op bij mensen. Toch raad ik je aan dit toe te laten, ondanks dat je veranderingen vaak niet in de hand hebt. Hoe je met veranderingen ómgaat heb je namelijk wél in de hand. Waar kies je voor: verzet tegen veranderingen of meebewegen met (het accepteren)? Overgave, daar gaat het om. Laat het los en je zult zien dat het je vrede en rust brengt. Dat schrijven ook veel professionals op dit gebied.
‘’De toekomst bepalen wij zelf door de keuzes die we vandaag maken.’’
Maartje
Deelnemer Traject naar werk EEGA Plus
(De redactie van het Meegazine bestaat uit deelnemers die een Traject naar werk volgen bij EEGA Plus. Het Meegazine heeft een educatief doel: de redactieleden werken aan artikelen en aan hun persoonlijke doelen.)