Als iets een trend genoemd mag worden, dan is het wel duurzaamheid. En wel in alle opzichten; in het nastreven van duurzame energiebronnen, duurzaam beheer van onze natuur, duurzaam leven om de klimaatverandering tegen te gaan. Maar zijn we wel echt zo duurzaam bezig met elkaar of richten we ons vooral op het duurzame ‘plaatje’?
Duurzaam ondernemen alleen voor een goede marketing?
Lean & Green als pakkend plaatje op de bedrijfsvrachtwagen. MVO, maatschappelijk verantwoord ondernemen, als marketingtruc, voor extra stimulans om in zee te gaan met jouw onderneming? En ‘Greenwashing’ is de term die bedacht werd voor bedrijven die milieutechnisch of maatschappelijk verantwoord over willen komen, maar dat in wezen helemaal niet zijn.
Wat is duurzaam ondernemen?
‘Echt’ duurzaam ondernemen begint met een definitie van het begrip zelf. Hiervoor worden vaak de 3 P’s gebruikt; people, planet, profit. Waarbij deze met elkaar in evenwicht moeten zijn om het doel van duurzaamheid te behalen. De eerste P, People, draait om de mens binnen een organisatie. Heeft de onderneming oog voor de mensen, hun behoeften en de arbeidsomstandigheden? ‘Planet’ richt zich op de invloed van onze onderneming op ons milieu. Welke invloed heeft dit en hoe minimaliseren we negatieve effecten? De P van Profit lijkt een vreemde eend in de bijt. Hoe verenigt winst zich immers met duurzaamheid? Toch is ook deze van belang; winst draagt bij om te kunnen voortbestaan en te investeren in (een duurzame) toekomst.
Oog voor de mens
De term ‘trend’, past absoluut niet bij duurzaamheid. Het tegenovergestelde is waar. Hoe pas je het begrip ‘duurzaamheid’ toe op de mens? Over duurzame inzetbaarheid van het personeel is al het nodige onderzocht en geschreven. Voorbeelden hiervan zijn onder meer opleidingsmogelijkheden, beloningsvormen en faciliteiten als fitnessmogelijkheden.
Hierbij ligt de focus vaak op de individuele medewerker, waardoor je minder diversiteit in het personeelsbestand ziet. Toch wijst recent onderzoek uit dat juist daar ook voordelen mee gemoeid zijn, zoals het bestaan van verschillende invalshoeken en denkwijzen ten aanzien van problemen en ontwikkelingen, waardoor werknemers van elkaar kunnen leren. Diversiteit in een organisatie kan leiden tot een betere sfeer en een betere aansluiting bij de klant, omdat het klantenbestand zich immers ook kenmerkt door diezelfde diversiteit.
Duurzaamheid en diversiteit
De jongeren die bij EEGA Plus een traject volgen hebben iets met elkaar gemeen, ze hebben met een ‘afstand tot de arbeidsmarkt’. Maar wat bepaalt eigenlijk die ‘afstand’, de beperking van zo’n jongere of de organisatie van de arbeidsmarkt zelf? In het antwoord op die vraag ligt een deel van de oplossing. Als diversiteit ook tot uiting kan en mag komen in de taakuitvoering, wordt het vanzelf eenvoudiger de werknemer met zijn unieke kwaliteiten en beperkingen in die taken op te nemen. Om op deze manier daadwerkelijk invulling te gaan geven aan duurzaam ondernemen.
Succesfactoren
Wat zijn dan bepalende factoren die wij als EEGA Plus zien bij het succesvol opnemen van ‘onze’ jongeren in een organisatie? Een korte, niet uitputtende opsomming:
– Denk meer in passende taken en minder in functies;
– Behandel een jongere met beperking vanuit zijn talent en kunnen, niet vanuit zijn/haar onvermogen;
– Heb oog voor potentieel van de jongere en zijn/haar mogelijkheden en kwaliteiten;
– Gerichte begeleiding in de uitvoering kan de jongere over drempels helpen.
Christiaan Meurs
Opleidingscoach EEGA Plus