De werkwijzer voor het uitvoeren van de Toets re-integratie-inspanningen werkgevers (RIV-toets) is verbeterd. De ‘Werkwijzer Poortwachter’ vervangt de bestaande werkwijzer ‘RIV-toets in de praktijk’ en de circulaire ‘Aandachtspuntenlijst LLC’ en is per 24 maart 2017 van kracht.
In de nieuwe werkwijzer zijn de uitgangspunten van het Beoordelingskader poortwachter uit 2006 verder geconcretiseerd en geactualiseerd. Er zijn enkele inhoudelijke aanpassingen aangebracht op grond van de rechtspraak en van ervaringen in de uitvoering. Er wordt geen nieuw beleid in geformuleerd.
De nieuwe werkwijzer heeft primair een interne functie maar wordt, onder andere via uwv.nl, ook beschikbaar gesteld voor werkgevers, werknemers, arbo -en re-integratiediensten. Daarmee geeft UWV gehoor aan de roep om meer transparantie over het proces en voorspelbaarheid van de uitkomsten van de beoordeling.
De Werkwijzer Poortwachter is met professionals van UWV tot stand gebracht. Daarbij is ook gebruik gemaakt van de inbreng van werkgevers, arbo -en re-integratiediensten en beroeps -en belangenverenigingen. Dit heeft geleid tot een andere opzet waarin de beoordelingsstappen nu chronologisch zijn weergegeven en de beoordelingscriteria zijn geconcretiseerd. Verder is ook de informatievoorziening rondom de Werkwijzer Poortwachter op uwv.nl verbeterd.
Geen administratieve loonsanctie meer – Uitspraak CRvB.
- Geen administratieve loonsanctie meer indien verstrekte informatie onvoldoende is om tot goede beeldvorming te komen.
- UWV moet inhoudelijke uitspraak doen over de re-integratie-inspanningen, als alle voorgeschreven documenten zijn aangeleverd.
- Ook als nadere vragen niet tijdig en onbevredigend worden beantwoord.
- Daarbij hoeft dan niet het voordeel van de twijfel aan werkgever te worden gegeven.
Werknemer in zicht van AOW – Bereikt werknemer <1 jaar na datum EWT de AOW-gerechtigde leeftijd?
- Dan afzien van inzet Spoor 2!
- Reden: deze werknemer is bij instroom in WIA of WW vrijgesteld van sollicitatieplicht.
- Voorwaarde: met instemming van beide partijen.
Werkgever is ERD Ziektewet – Net als ieder andere werkgever op dezelfde wijze verantwoordelijk voor re-integratie van zijn/haar zieke (ex-) werknemer in Spoor 1 en Spoor 2.
- Na einde tijdelijk dienstverband zet WG re-integratie voort alsof werknemer nog in dienst is.
- Voor herplaatsing in aangepast eigen of ander werk binnen de eigen organisatie kan het noo zakelijk zijn om het dienstverband te verlengen of opnieuw een dienstverband aan te gaan.
- Deze striktere uitleg van de wet volgt uit jurisprudentie.
Financiële gevolgen loonsanctie – Uitspraak CRvB
- Indien doorbetalen loon plus kosten van voortgezette re-integratie de bedrijfsvoering van werkgever naar verwachting ernstig zal schaden, dan geen reden om af te zien van verlengen van verplichting tot doorbetalen van loon.
- UWV mag alleen achteraf toetsen of de werkgever in redelijkheid aan zijn verplichtingen heeft kunnen voldoen, maar mag op dit punt geen toekomstverwachtingen meer meewegen.
- Alleen als de werkgever feitelijk niet meer in staat is om de tekortkomingen te herstellen, moet de verlenging achterwege blijven.